2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Már 311 ezer ember katázikForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-03 05:56:55
Címkék: Bihari hírek
A kisebb vállalkozások között messze a legnépszerűbb adónem a havonta összesen 50 ezer forint közteherrel járó kata (kisadózó vállalkozások tételes adója), részben az alacsony adóteher, részben az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt - mondta el Honyek Péter, PwC Magyarország adószakértője a Magyar Hírlapnak.

Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a kata szerinti adózást, legnagyobb részük egyéni vállalakozó, kisebb részben pedig betéti társaságok, idézi az MTI a szakértőt.

Jellemzően a szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozók választják ezt az adónemet, például taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok. Kereskedő vállalkozások általában nem ezt választják, mivel a kata kiszámításánál semmilyen költség nem számolható el, az ingatlan-bérbeadási tevékenység esetében pedig nem választható a kata.

A kata havi 50 ezer forint közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. Aki nem főállású katás, az még kevesebbet, havi 25 ezer forint közterhet kell fizessen.

A befizetett összeg független a bevételtől, az is 50 ezret adózik, aki 200 ezret keres havonta és az is, aki 1 milliót, emiatt a kata egy regresszív elem az adórendszerben. A regresszív adó azt jelenti, hogy az adókulcs az adóalap növekedésével csökken, például a 200 ezret kereső katás 25 százalékos kulcson adózik, egy egymilliót kereső katás pedig mindössze 5 százalékot.

Az egymilliós bevételi plafont azonban nem éri meg átlépni, mert felette már 40 százalékos különadót kell a katásoknak fizetniük.  Az alanyi áfamentesség szintén évi 12 millió forintos bevételig választható.

 

A katások ne nagyon számítsanak nyugdíjra

Az állami nyugdíjakat két dolog határozza meg: a ledolgozott évek száma és a jövedelem mértéke. A kata mindkét téren visszaveti a használóit egy hagyományos keresőhöz képest. Aki havi 50 ezer forintos adózást választja annak a nyugdíjjárulék alapját képező keresete 90 ezer forint lesz – bármekkora is legyen a havi hivatalos keresetünk, egymillió forint esetén is ennyi -, ami bőven elmarad a jelenlegi magyar minimálbértől. A jogszabályok szerint, ha ez a helyzet áll fent, akkor arányosan csökkenteni kell az adott évre a szolgálati időt.

Emiatt 1 katásként ledolgozott év a nyugdíj szempontjából csak 0,71 évet jelent.

Aki a teljes aktív életpályája alatt, 40 éven át katásként dolgozik, annak a nyugdíjszámításnál mindössze 28 ledolgozott évet fognak elszámolni. Így a nyugdíj nem a nettó átlagkereset 80 százaléka lenne, hanem csak a 66 százaléka.

Ezt a helyzetet lehet orvosolni azzal, hogyha külön jelzi a katás vállalkozó, hogy magasabb, havi 75 ezres adóterhet kért magára. Ilyenkor a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset azonnal 150 ezer forintra ugrik, ami már magasabb a hatályos minimálbérnél, így ekkor nincs arányosítás a szolgálati időnél.

Ellenben a másik probléma nem orvosolható ilyen könnyen. A kedvező adózásból következik, hogy teljesen különbözik a kezünkbe kapott havi nettó kereset és a nyugdíjszámításnál figyelembe vett kereset. Hagyományos esetben, ha a nettó átlagkeresetnek megfelelő bért keressük, akkor ugyanaz a 190 ezer forint számít be a nyugdíj alapjának számító keresetbe.

A katások esetében viszont a jogszabályokban döntik el, hogy ennek mértéke pontosan mekkora. Jelenleg úgy áll, hogy az 50 és 75 ezres tételes adózáshoz 90 és 150 ezres bruttó kereset tartozik. Ezt, ha nettósítjuk, akkor 60 és 100 ezer forintot kapunk, bármekkora is a valós havi jövedelmünk. Ezek 80 százaléka 48 ezer és 80 ezer forint. Így a katásoknak érdemes mihamarabb félretenniük a nyugdíjas éveikre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!