2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Egyre több új autót veszünk, néhány modellre többet kell várni, mint a 80-as évekbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-03 06:09:31
Címkék: Bihari hírek
Áprilisban 12 412 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 3 százalékkal többet a tavaly áprilisinál, az idei első negyedévben pedig a növekedés 7 százalékos a tavalyi azonos időszakhoz képest, írja az MTI a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) közleménye alapján.

Forgalmi dugó az Üllői úton 2019. április 8-án
Fotó: Huszti István / Index

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése ehhez képest lassuló mértékben növekszik. A töltőhálózat ugyan fejlődik, illetve sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de az autók ára továbbra is magasnak számít.

A motorok száma még jelentősebben nőtt, áprilisban 523 került forgalomba, 28 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az első négy hónapban 1369  új motort helyeztek forgalomba, ami 54 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Azonban a gépjárműimportőrök egyesülete szerint a motorkerékpárok piaca  még így is gyengének számít.

Az autópályamatrica eladások alakulása is alátámasztja az új- és használtjármű-piac hazai bővülésével kapcsolatos állításokat. Egyre több új magyar rendszámra vásárolnak e-matricát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint. Csak magyar rendszámból eddig idén közel negyedmillió új jelent meg a hazai fizetős utakon. Új csúcsot állítva ez a szám az év végével a 700 ezres határt is átlépheti.

 

Régi mániám, száguldozni egy Dacián

A G7 csütörtökön arról írt, hogy a 80-as évek óta nem kellett annyit várni egy új autóra, mint ma Magyarországon, ugyanis néhány olcsóbb, de extrákkal felszerelt modellre akkora igény van, hogy azt raktárkészletből nem tudják fedezni a kereskedők. A 10 legkedveltebb magyarországi új autó között csak kettő van, amelyik két-három hónapon belül biztosan átvehető. Különösen kedveltnek számít a román Dacia cég. A nem céges vásárlások toplistáján a Duster már jó ideje dobogós helyen van, tavaly azonban már a Sandero és a Logan is bekerült a legtöbbet eladott új autók tízes élmezőnyébe. A lapnak egy kereskedő azt mondta, ha nincs készleten egy  autó, akkor legalább fél év, mire megérkezik.

A 10 legnépszerűbb modell, mellette zárójelben a 2018-ban eladott autók száma:
■Suzuki Vitara (6189 db)
■Suzuki SX4 S-Cross (3337 db)
■Dacia Duster (2721 db)
■Toyota Yaris (1614 db)
■Renault Clio (1577 db)
■Opel Corsa (1494 db)
■Opel Astra J sorozat (1408 db)
■Dacia Sandero (1192 db)
■Dacia Logan (1120 db)
■Toyota C-HR (1038 db)

A Suzukinál két-három hónapra ígérik az egyedi modellek szállítását, ami tavalyhoz képest nőtt, de nem számít rosszank az iparágon belül, a top 10-es modellek közül csak a két Toyotánál, a Yarisnál és a CHR-nél mondtak a G7-nek két hónapos átlagos szállítási határidőt. A Renault Clióra négy hónapot kell várni, az Opel Astra pedig a legrosszabb ebből a szempontból, az Astra a megrendeléstől számítva csak hat-nyolc hónap alatt érkezik meg, a Corsát pedig nem is lehet rendelni, mert az új verzió érkezése előtti készletkiárusítás folyik jelenleg, vagyis csak abból lehet válogatni, ami még ebből a modellből raktáron van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!