2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Reptéri lopások: meglepő dolgokról számolt be a rendőrségForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-03 19:31:16
Címkék: Bihari hírek
A rendőrség szerint évről évre csökken a poggyászfosztogatások száma, és tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény.

 

Tavaly több olyan cikk is napvilágot látott a magyar sajtóban, amelyek szerint megszaporodott a poggyászfosztogatások száma. A rendőrség most arról számolt be, hogy valójában évről évre folyamatosan csökkent a poggyászfosztogatások száma, és az elmúlt öt év statisztikai adatait figyelembe véve tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény.

A portálon Túrós András bűnügyi igazgatóhelyettes szavai olvashatók, amelyek szerint a klasszikus kriminalisztikai, nyomozástaktikai módszerek mellett csapdát is állítanak a rendőrök a poggyászfosztogatóknak. Egy bőröndbe pakolnak különböző értékeket és készpénzt, hogy elkapják mindazokat, akik kísértésbe esnek. Ez a bőrönd is felkerül egy bizonyos járat poggyászai mellé a szalagra, majd berakják az adott gép rakterébe, ahol kamerával figyelik. Ezzel a módszerrel tavaly összesen 11 rakodó ellen indult büntetőeljárás.

Tavaly összesen 80 ügyben rendeltünk el nyomozást poggyászfosztogatás miatt, miközben csaknem 15 milliós utasforgalmat bonyolítottak le Ferihegyen. Ha ebben a formában nézzük, a bűncselekmények száma elenyésző. De természetesen az lenne az optimális, ha ennyi sem lenne
– mondta az ezredes.

Túrós András szerint a bűncselekmények összetétele hosszú évek óta nem változik jelentősen, egyébként pedig három fő csoportot lehet megkülönböztetni.

 

Első a repülőtéren elkövetett lopás, amelyek nagy része nemcsak a csomagok fosztogatásából adódik, hanem abból is, hogy a terminálon az utasok egymás között, esetleg zsebes vagy trükkös tolvajok az utasok sérelmére eltulajdonítanak különböző értékeket. Jellemző, hogy a csomagátvizsgálás során vagy várakozás közben az egyik utas által ottfelejtett pénztárcát, tabletet vagy értékesebb karórát a másik „szemfüles” utas ellopja. A kamerafelvételekből azonban vissza lehet nézni a pontos eseményeket.

 

A másik nagy bűncselekménycsoport az úti okmányok tekintetében elkövetett közokirat-hamisítás. Általában azok a harmadik országbeli állampolgárok próbálkoznak hamis útlevelekkel vagy személyi igazolványokkal, akik ily módon szeretnének belépni a schengeni övezetbe, illetve továbbutazni egy nyugati uniós ország felé.

 

A harmadik nagyobb kör a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. Ezek jellemzően nem az utasforgalomban, hanem a postai küldemények tekintetében történnek. A Magyar Postának egy úgynevezett postakicserélő üzeme működik a repülőtéren. Ott a küldemények egy részét, amelyek légi úton érkeznek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kockázatelemzés alapján ellenőrzik. Ezekben elég sokszor találnak is kábítószert. Tavaly összesen mintegy 1100 ügyben rendeltünk el nyomozást, amelyből 700 levélpostai küldeményben felfedett kábítószergyanús anyag miatt indult.

Arról már Kozma Miklós, a CCTV készenléti alosztály vizsgálója számolt be, hogy a repülőtéren 1300-1400 kamerával dolgoznak, amik elsősorban a légi közlekedés elleni jogellenes cselekmények megelőzését szolgálják. Szerinte az úgynevezett monitorszobában éjjel-nappal tartózkodik valaki, és nincs olyan terület, amit nem lehet látni.

A reptéri lopások hátteréről korábban egy rakodó számolt be. Ő azért tálalt ki, mert szerinte a budapesti repülőtéren uralkodó állapotok idővel azt is bűnbe sodorják, aki amúgy becsületesen végezné a munkáját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!