2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A magyar sörök kedvelői júniusban hivatalosak GyuláraForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-03 20:56:28
Címkék: Bihari hírek
2019. június 7-10. között második alkalommal rendezik meg a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában. A 2019-es program olyan színes programokat ígér, mint az ételkészítési bemutatók és kóstolók a kézműves sörgyártó cégek bemutatásával, szakmai workshopok, valamint a hazai könnyűzenei élet is képviselteti magát Ákossal, a Halott Pénzzel, a Bikinivel, vagy a Lorddal.

A szervezők többek között olyan színes, gazdag családi és gyermek programokkal várják a látogatókat , mint a néptánc, a folklór-téma, a vásárok, de a vidámpark is rendelkezésre áll kicsik és nagyok számára egyaránt.

A tavalyi, első fesztiválon több mint 25 kézműves sörfőzde képviseltette magát, mintegy 30.000 látogató előtt, valamint egy országos szakmai konferencia is lebonyolításra került, A sör ami összeköt címmel, olyan szakmai előadók részvételével, mint: Katona Csaba történész; Németh Antal sörfőző mester és Monyo Brewing Co. tulajdonosa, vagy Hegyesné Dr. Vecseri Beáta, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör és Szeszipari Tanszék vezetője.

 

A szervezők szeretettel várják a sört, kultúrát, és kulináris élvezetet kedvelőket.Forrás: Foto:Gabriel Janos

A június eleji hétvégén, Gyulán a kézművessör-remekek és a street food lesz a figyelem középpontjában. Kevesen tudják, de Gyulán immár 3 évszázados hagyománya van a sör készítésének. A fesztivál mintegy kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Central European Beer Awards-2019 Nemzetközi Sörverseny, amelyet kereskedelmi-kisüzemi sörfőzdék, illetve a házi sörfőzők részére hirdettek meg. A verseny célja a kisüzemi kézműves, valamint az otthoni sörfőzése népszerűsítése. A megmérettetésen előbbiek és a utóbbiak természetesen eltérő kategóriában indulnak és külön díjazásban részesülnek. A beérkezett tételeket tavaly 4 nemzet bírái értékelték. A nevezések zöme India Pale Ale, valamint Bohemian Pilsener – Czech Lager főkategóriákban érkezett. A házi sörfőzők mindösszesen 51 mintát neveztek a versenyre, míg a kisüzemi főzdék 116 mintával regisztráltak.

 

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a „Central European Beer Awards-2019” Nemzetközi Sörverseny.Forrás: Foto:Gabriel Janos

Az nevezni szándékozóknak fajtánként minimum 2 liter versenymintát, minimum 4 palackban kell beküldeniük. A verseny 20 alapkategóriában kerül meghirdetésre, a bírálat 50 pontos rendszerben történik. Az értékelés a hazánkban elsőként tavaly ezen a versenyen bevezetett szoftver alapú bírálat szerint fog történni, így minden bíráló egyénileg végzi a minták érzékszervi vizsgálatát. Európában, de talán a világon is egyedülálló módon először zajlott a zsűrizés azon számítógépes rendszer alapján, amelyet a Gyulai Pálinkafesztivál pálinkaversenyének szoftvere alapján fejlesztettek ki. A versenyre benevezett tételek arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítést érhetnek el, de mindezeken felül természetesen mindkét kategóriában Grand Champion győztest is hirdetnek. A kereskedelmi kategóriában, ebben az évben meghirdetésre kerül továbbá a CEBA – 2019 Média Díj is, amelyet egy 5 fős szakmai zsűri választ majd ki.

 

2019. június 7-10. között második alkalommal kerül megrendezésre a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában.Forrás: Origo

A szervezők május 6-ig várják a regisztrációkat a Fesztivál oldalán, majd ezt követően a benevezett tételeket május 16 és 17. között bírálja majd a nemzetközi zsűri, akik Csehországból, Szlovákiából és Hollandiából érkeznek, illetve természetesen képviseltetik magukat a legjobb hazai bírálók is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2019. június 7-10. között kerül sor a Gyulai Kézműves Sörfesztivál elnevezésű rendezvény keretében, ahová a szervezők elvárnak minden sört, kultúrát, és kulináris élvezetet kedvelőt, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!