2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mire kell figyelni, amikor kiadják a nyári szabadságokat?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-13 20:33:20
Címkék: Bihari hírek
Munkaügyi bírságot is fizethet a cég, ha nem figyel a nyári szabadságok szabályos kiadására. Az Adózóna összegyűjtötte az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

A szabadság kiadásáért mindig a munkáltató a felelős. A szabadságot fő szabály szerint az esedékesség évében kell kiadni, de ez alól néhány kivétel azért akad. Kollektív szerződés rendelkezése esetén például a szabadság negyedének a kiadása a következő naptári év március 31. napjáig tolható ki. A munkáltató és a munkavállaló pedig kollektív szerződés hiányában is megállapodhatnak arról, hogy az életkori pótszabadság maximum 10 munkanapja a következő év végéig legyen kiadható.

A szabadságot – ha csak nem állapodtak meg másképpen – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Az életkori pótszabadság legfeljebb 10 munkanapját a feleknek évente, külön kell leszabályozniuk. Ebben a megállapodásban pedig együttesen úgy foglalhatnak állást, hogy ezek a szabadságnapok a következő naptári év utolsó napjáig is kiadhatóak.

A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni, ettől egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén lehet eltérni.

További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!