2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Félszáz orvostanhallgató gyakorlatozott egy vihar pusztításának helyszínén BerettyóújfalubanForrás: berettyoradio.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-14 06:12:33
Címkék: Bihari hírek
A szimulációs gyakorlatot tartott a DEKOM Berettyóújfaluban  május 10-11-e között a Szentmárton-vendégháznál. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja korábbi munkája során (Burma-Nargis-ciklon), a nagy erejű szélvihar és árvizek helyszínein, az általuk vezetett sikeres misszió folyamán gyűjtött tapasztalatait osztotta meg a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóival.

 

A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. A hallgatók két féléves tantárgy keretén belül tanulják meg a különleges körülmények, katasztrófa helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát, a társszervekkel történő együttműködést.

 

A hallgatók feszítővágóval is dolgoztak

Az oktatás mellett több orvosi szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását, protokolljainak fejlesztését, mely a későbbiekben az önkéntes mentőszervezetek számára kidolgozott minősítési folyamat alapjául is szolgálhat. Ezen a gyakorlaton elsőként mutatták be azt az oktatási segédeszközt, mely segítségével a hallgatók, számítógépes szimulációkon keresztül gyakorolhatják a legsúlyosabb sürgősségi állapotok kezelését és annak ellátását is.

 

Az oktatás a DEKOM által, 2008-ban Burmában (Mianmar), a Nargis-ciklon pusztítását követően, sikeresen végrehajtott misszió forgatókönyve alapján zajlik, mivel az elmúlt években több helyen kialakult szélsőséges időjárási helyzet miatt, igen fontos az egészségügyi szakszemélyzet szerepe a védelmi munkákban

Az oktatók a hallgatókkal több, a vihar pusztításnak helyszínén kialakult élethelyzeteket szimuláltak. A hurrikán során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra, megszűnik a közbiztonság.

 

Az orvostanhallgatók szembesülhettek a katasztrófa következményeként menekülő tömegek egészségügyi problémáival is. Az országban egyedülálló egyetemi oktatás illetve mentési gyakorlat egyben záróvizsga is azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit.

 

Fontos volt a csapatmunka

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük, az állomáspontokat megtalálniuk. Az előző évekhez hasonlóan csatlakoztak a Hajdú Rendészeti Sportegyesület szakemberei is a gyakorlathoz.

 

A HRSE késes támadást is szimulált

Oktatóik felkészítették a hallgatókat az egészségügyi szervet ért támadások elhárítására, annak kezelésére. Bemutatták a fegyveres konfliktusok helyszínén történő egészségügyi beavatkozáshoz szükséges biztonságtechnikai intézkedéseket is.

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!