2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Jön a fiatal idősek generációja a munka világábanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-14 19:35:38
Címkék: Bihari hírek
Sok brit és amerikai már nyugdíjból tér vissza újra a munka világába. A demencia előfordulása az orvostudomány fejlődése következtében 20 év alatt egyötödével csökkent, és az egyre komolyabb egyéb gyógyítási lehetőségek is kitolják az aktív időskort, mintegy kibővített középkort hozva létre, mely aztán újra megjelenik a munka világában, vagy már el sem hagyja azt.

A Young-Old nemzedék nagyon aktív, egészséges és produktív. Teljesen más, mint 30 évvel ezelőtt - mondja Takao Suzuki professzor, a tokiói JF Oberlin Egyetem gerontológiai professzora. - Az Egészségügyi Világszervezet az idős kor határát 65 évben határozza meg, de nekünk, gerontológusoknak, a fő gondunk az idős öregek, akik nagyon mások.

Ennek nagy része jó hír. Ha nem tartják öregnek azt a generációt, amely mostanában elérte a 65 éves kort, pusztán az életkoruk miatt, akkor ahogy nő a várható élettartam, valójában annál kevésbé öregszenek - vallja Sergei Scherbov osztrák demográfus, aki azzal érvel, hogy a nyugdíjkorhatárokat a várható élettartamhoz kötik, de az emberek ma már hosszabb ideig dolgoznak.

Az idősebbek várható élettartam-növekedése akkor indult be, amikor a dohányzás csökkenése elkezdődött. Ez jelentősen mérsékelte a szívroham és a stroke által okozott haláleseteket, bár most egy másik emelkedő tendencia ütötte fel a fejét az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, amit részben az elhízás okoz.

A társadalom azonban nem követte le ezeket a változásokat.

Sok munkáltató továbbra is vonakodik az 50 év felettiek alkalmazásától. Egyes kampányok pedig azt sugallják, hogy az 50 év felettieknek rugalmas, részmunkaidős munkával kell felvenni. Ezek önkéntelenül is azt a gondolkodást tükrözik, mintha az 50-esek generációja már valamivel gyengébb lenne, pedig éppolyan jók lehetnek, mint fiatalabb kollégáik.

 

Az idősebbek éppúgy megállják a helyüket a munkaerőpiacon, mint a fiatalabbakForrás: Mint Images/ Mint Images/Mint Images

A Harvard Business Review szerint az idősebb vállalkozók sokkal nagyobb sikert arattak, mint a fiatalabbak. A legnagyobb növekedésű, most induló amerikai vállalkozások alapítóinak átlagos életkora jelenleg 45-47 év, ha nem vesszük figyelembe a közösségi médiacégeket.

A sorsunkat nem tudják kikerülni, de a társadalom sokat javíthat az idősebb nemzedék életminőségén, ha újradefiniálja az öreg fogalmát és az így megnövelt időben számolnak az idősebb nemzedékkel is a munkaerőpiacon.

A cikk a Financial Times írása alapján készült, mely részletesen foglalkozik a témával, és konkrét példákat is említ, ahol az idősebb nemzedékek is sikerrel megállják a helyüket a munka világában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!