2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Gyakran telefonál más EU-országba? Van egy jó hírünkForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-14 20:28:02
Címkék: Bihari hírek
Az unión belüli hívások ára eddig háromszorosa volt a belföldi hívásokénak, szerdától ez megváltozik.

 

Május 15-től maximalizálják az EU-n belüli nemzetközi hívások és SMS-ek díját a magánügyfelek esetében – közölte az Európai Bizottság. Ennek köszönhetően a jövőben az uniós országok közötti telefonhívásokért percenként legfeljebb 19 eurocent + áfa (61,4 forint+áfa), az SMS-ekért üzenetenként legfeljebb 6 eurocent + áfa (19 forint+áfa) díjat kell majd fizetni.

A nemzetközi hívás és SMS (az úgynevezett EU-n belüli kommunikáció) azt jelenti, hogy egy másik uniós ország hívószámát belföldi mobil- vagy vezetékes hálózatból tárcsázzák, miközben a fogyasztók saját országukban vannak. Meg kell jegyezni, hogy amint a fogyasztók külföldön tartózkodnak, telefonhívásaik roaminghívásnak minősülnek, és az uniós barangolási szabályok alá esnek, ami azt jelenti, hogy belföldi telefonhívásként számlázzák, még akkor is, ha egy másik tagállambeli telefonszámot hívnak.

Miután 2017 júniusában megszűntek a roamingdíjak, az EU-n belüli nemzetközi hívások és SMS-ek árplafonjai jelentik a következő lépést a távközlési szabályok uniós szintű átdolgozásában.

A nemzetközi hívásokra vonatkozó új szabályok a tagállamok között korábban fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak eltörölni. Az EU-n belüli vezetékes vagy mobilhívások szokásos díja eddig átlagosan háromszor olyan magas volt, mint a belföldi hívások normál díja, az EU-n belüli SMS-ek szokásos díja pedig több mint kétszerese volt a belföldi SMS-üzenetekének. Egyes esetekben egy EU-n belüli hívás díja akár tízszerese is lehet a belföldi hívás díjának.

A távközlési szolgáltatóknak EU-szerte értesíteniük kell a fogyasztókat az új árplafonokról. A szabályok május 15-től mind a 28 uniós tagállamban, és hamarosan Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is alkalmazandóak lesznek. Az új árazás automatikus, azt a fogyasztók kérése nélkül is alkalmaznia kell a szolgáltatóknak.

Ha a fogyasztóknak olyan csomagjuk van, amely egy meghatározott díj ellenében adott mennyiségű, az EU-n belül felhasználható nemzetközi hívást és/vagy SMS-t tartalmaz, akkor az árkorlát nem alkalmazható. Ha azonban a fogyasztók úgy vélik, hogy az árplafon hatálybalépését követően csomagjuk már nem előnyös számukra, bármikor átválthatnak az EU-n belüli hívások és SMS-ek percalapú díjszabására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!