2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Villany- és gázóra a mobilon: könnyen követhetõ a fogyasztás Forrás: Ingatlanmagazin
Utolsó módosítás: 2010-04-21 11:55:28
Az okos mérõvel rendelkezõ villany-, víz- vagy gázórák arra is alkalmasak, hogy tudatos fogyasztókat neveljenek.

Az okos mérõvel rendelkezõ villany-, víz- vagy gázórák arra is alkalmasak, hogy tudatos fogyasztókat neveljenek, akik folyamatosan figyelemmel kísérhetik, és egyben kordában tarthatják energiafogyasztásukat, méghozzá felhasználóbarát módon: okostelefonon vagy éppen digitális képkereten keresztül.


A fogyasztói visszajelzés rendkívül sokrétû lehet: számolható például a fogyasztás ökológiai lábnyoma (azaz a természetre gyakorolt hatása), a számla aktuális állása, vagy akár egy átlagos (magyar) háztartás elfogyasztott áram/gáz/víz fogyasztása. Ehhez szükséges persze egy megfelelõ eszköz, például a Cason által kifejlesztett automatizált mérõrendszer. Az információk így akár digitális képkeretben vagy a Windows Phone7-es készüléken keresztül is eljuthatnak a fogyasztókhoz.

A világ különbözõ pontjain végzett felmérések 5 és 15 százalék közé becsülték az okos mérõkkel felszerelt lakások átlagos energia-megtakarítását: az E.ON energiaszolgáltató például az angliai Ketteringben 2009-2010 során 18 hónapon keresztül végzett pilot-programjában 9 százalékkal csökkent a fogyasztás, ami nagyjából 109 fontos, azaz 33 ezer forintos megtakarítást eredményezett.

A Cason fejlesztõje, Szakács Szilárd szerint a szolgáltatók számára sem mellékes szempont, hogy a kapacitás bõvítése helyett a környezet védelmét szolgáló beruházásokra fordíthatják fejlesztéseiket, ráadásul miután minden ügyfél fogyasztása követhetõ, és a betáplált energiamennyiség is adott, így pontos mérleg készülhet. Az utolsó kilométeren - ahol mind az energetikai, mind a távközlési elosztórendszerek a legbonyolultabbak, hiszen itt ágaznak el a végfogyasztókig - így létrejövõ veszteség (lopás, szabotázs, hibák) holléte és mértéke is pontosan felderíthetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!