2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
5 százalék fölött nőtt a GDP az első negyedévbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-17 06:28:26
Címkék: Bihari hírek
5,3 százalékkal nőtt a magyar bruttó hazai termék (GDP)  az év első negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint éves alapon, a nyers adatot nézve. A szezonális és naptárhatással kiigazított adat 5,2 százalékos növekedést mutat az év első három hónapjára. A tavalyi utolsó negyedévhez képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 1,5 százalékkal bővült a GDP volumene.

Az első becslés alapján a növekedés még a várakozásoknál is jobb valamivel: erre a negyedévre a Portfolio által megkérdezett elemzők a GDP 5,1 százalékos növekedését várták, az előrejelzések viszont elég széles sávban,  4,2 és 6,0 százalék között szóródtak.

Előzetesen az alapján lehetett nagy növekedésre számítani, hogy az ipar és az építőipar növelte teljesítményét az idei első negyedévben. Az ipari kibocsátás a múlt évi 3,2 százalék után az első negyedévben 6,2 százalékkal, az építőipar 22,3 százalék után 48,2 százalékkal bővült.

A KSH csak annyit tett hozzá az első becsléshez, hogy a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Az előzetes elemzések szerint a beruházások növekedésére utalt az is, hogy a költségvetés továbbra is megelőlegezi az uniós fejlesztési forrásokat: az első negyedévben 344 milliárd forintot utalt ki a kormányzat, 140,7 milliárd forinttal többet a befolyt összegnél.

A háztartások fogyasztásának élénkülésére is lehetett számítani a kiskereskedelmi forgalom növekedése alapján: a tavaly negyedik negyedévi 5,1 százalék után az idei első negyedévben még gyorsabban, 6,5 százalékkal nőtt a forgalom.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!