2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szupercellák robogtak át éjszaka az AlföldönForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-20 18:34:37
Címkék: Bihari hírek
Az Időkép cikke szerint vasárnap este heves zivatarok, köztük szupercellák érték el Szerbia felől a Dél-Alföldet. A zivatarokat viharos szél és kiadós felhőszakadás kísérte. Több helyen, rövid idő alatt 30 mm-t meghaladó eső, de helyenként jég is esett.

A meteorológiai oldalnak Czirok Bence viharvadász küldött fotókat a szupercelláról, amit Hódmezővásárhelyen örökített meg:

 

Fotó: Czirok Bence / idokep.hu

Szupercella akkor alakul ki, amikor egy zivatarfelhő több légköri tényező okán ún. forgó feláramlással rendelkezik. A forgás oka leginkább a szélnyírás, azaz a szél erejének- és irányának a magassággal történő változása, írja a Wikipedia. A szupercellák alapvető jellegzetességét, a forgó feláramlást szakmai nyelven mezociklonnak nevezik.

Az elkövetkező napokban továbbra is számítanunk kell záporokra, zivatarokra, de azért több helyen, hosszabb időre kisüt majd a nap is. Hétfőtől csütörtökig hajnalonként 8-16, napközben 16-24 fok között alakul majd a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően csökkent az aszály, főként a Dunántúlon javult jelentősen a helyzet, keleten azonban még elfér a csapadék a földeken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!