2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Börtönt is kaphat, aki a táblákkal szórakozikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-20 19:00:44
Címkék: Bihari hírek
Az elmúlt hetekben Debrecen néhány pontján – például a Petőfi téren – valaki közúti jelzőtáblákat forgatott el a tartóoszlopon. Emiatt a 22 emeletes előtt például a kötelező haladási irányjelzést nem láthatták az autósok egy darabig.

Fotó: Orosz Csaba

 

Hajdu Kristóf, a debreceni Koroknai Autósiskola gépjárművezető-oktatója szerint is elszaporodtak mostanában Debrecenben a jelzőtábla-rongálások, -elmozdítások.

 

Fotó: Orosz Csaba

– Az indíték valószínűleg a gyerekes, felelőtlen viselkedés. A Petőfi téren történtek a „milyen jó vicc lesz” attitűdöt tükrözik – fogalmazott.

Úgy vélte, ennél sokkal veszélyesebb az, amikor valaki például sebességkorlátozó táblát tulajdonít el, mert indokolatlannak érzi azt, vagy születésnapra szánja ajándéknak.

 

Több évet lehet érte kapni

Suba István, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára lapunknak elmondta: évente nagyjából 10 ilyen esetről szereznek tudomást, leggyakrabban Debrecen belvárosában és annak környékén fordul elő.

A balesetveszély létrehozása miatt a jelzőtábla elforgatója, eltulajdonítója a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követ el, mely alapesetben 3 év szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés mértéke attól függ, milyen veszélyhelyzet alakult ki ennek nyomán. Nyilván nem egyforma súlyú egy behajtani tilos, egy elsőbbségadás kötelező vagy egy lakó-pihenő övezetet jelző tábla eltüntetése. A tájékoztató (például múzeum, repülőtér) táblák eltávolítása szabálysértésnek minősül.

„Az is bűncselekmény, ha valaki autójával lesodródik az útról, kidönt egy jelzőtáblát, nem sérül meg senki, de a tábla eltűnését nem jelzi a közút kezelőjének” – ismertette Suba István.

 

Köztéri kamerák figyelnek

A rendőrség tapasztalatai szerint az is előfordul, hogy valaki a lakóhelyén letakarja a jelzőtáblát, mert nem tetszik neki az, amit az elrendel, de olyanra is akad példa, hogy az útfelújítás során „begyűjtik” a sebességkorlátozó táblákat.

Suba István végül arra emlékeztetett, hogy Debrecenben egyre több helyen helyeznek el köztéri kamerákat, melyek manapság általában már olyan jó minőségű képet rögzítenek, amely alapján be lehet azonosítani a tettest, tetteseket.
Helyreállítják a rendet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya azt közölte, hogy az általuk kezelt állami utakon ritkán forgatnak, lopnak el közlekedési táblákat. Mivel folyamatos útellenőri szolgálatot működtetnek, amikor mégis ilyet tapasztalnak, rövid időn belül helyreállítják a rendet, pótolják a hiányosságot.

OCs

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!