2019. szeptember 16. Hétfő, Edit.
 
Nem lehet kapni a rotavírus elleni egyik védőoltástForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-22 06:15:29
Címkék: Bihari hírek
A másik vakcina viszont folyamatosan elérhető.

 

Frissítés: cikkünk megjelenése után az MSD Pharma Hungary Kft, a RotatTeq forgalmazója az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Magyarországon a rotavírus ellen ajánlott oltásként két gyártó védőoltása van forgalomban, ezek Rotarix és RotaTeq néven kaphatók. Ellátási hiány csak az előbbiből áll fenn, a RotaTeq vakcina folyamatosan elérhető, megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igény kiszolgálására. Az oltásokat a kisbabáknak meghatározott időben kell elkezdeni, a RotaTeq esetén 6-12 hetes kor között. Amennyiben a szülő az oltás beadása mellett dönt, a RotaTeq – 3 részoltásból álló, szájon át adandó oltássorozat – jelenleg is elérhető, a védőoltási sorozat biztonsággal megkezdhető. Fontos azonban, hogy a megkezdett oltássorozatban a két gyártó védőoltása nem helyettesítheti egymást.

Korábban írtuk:

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, derült ki az InfoRádió keddi műsorából, amely szerint a probléma nem néhány napos, egész június 17-ig eltart. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa szerint a hiány hátterében gyártási gond áll.

A Rotarix-vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban, amelyek között négy hétnek kell eltelnie.

"Ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják beadni az első után négy héttel, nem lenne megfelelő a védettség, bár ez annak függvénye, mennyi idő telik el" – mondta Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint mindkétféle oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, egyiket 6, másikat 8 hónapig be is kell fejezni. Az ajánlott kezdés azonban a 2-3 hónapos kor.

Tartós hiány esetén egyes babák eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy megkapják az oltást. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy az oltás nem kötelező, ám a rotavírus gyakori kórokozó: magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz, ráadásul folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás lehet a következménye.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!