2019. szeptember 16. Hétfő, Edit.
 
Leégett a békéscsabai István malomForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-22 07:01:20
Címkék: Bihari hírek
Kigyulladt egy malomépület Békéscsabán, a Gőzmalom téren, írta a Katasztrófavédelem.

 

A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltók is kivonultak.  Több mint hatvanan dolgoznak a tűz körülhatárolásán. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok gyorsan átterjedtek az épület többi szintjére az oltás ellenére is.

Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete is beszakadt, írja az MTI.

A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért a tűzeset környékén, és sérültekről sincs információ.

A belváros környékét a rendőrség lezárta, a forgalmat elterelték.

Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.

A környéket a rendőrség teljesen lezárta, a közeli városi kórházban "elzárkózást" rendeltek el, vagyis a betegek nem hagyhatták el a kórház épületét – közölte Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel.

 

Galéria: Kigyulladt az egykori békéscsabai István-gőzmalomFotó: Lehoczky Péter / MTI
Galéria: Kigyulladt az egykori békéscsabai István-gőzmalom
(Fotó: Lehoczky Péter / MTI)

 

Száz éve már leégett egyszer

 

Az 1853-ban épített békéscsabai malom Magyarország második legnagyobb gőzmalma volt. 1915-ben egy lisztrobbanás következtében kigyulladt, és súlyos károkat szenvedett, írja az Tűzoltóság.info.

Működő malmokban akkor keletkeztek tüzek, amikor a gépek súrlódása miatt robbanásszerűen belobbant a lisztpor, a mostani esetnél erről nem beszélhetünk, és egyelőre nem ismert a tűz oka.

A malom 2005 óta üresen áll. 2009-ben állagmegóvási céllal felújították az épület homlokzati részeit és a tetőt.

 

(Borítókép: Tűzoltók az egykori békéscsabai István-gőzmalomnál, amely kigyulladt 2019. május 21-én. A malmot 1853-ban építették, a termelést 2005-ben állították le. Az épület 1915-ben egyszer már leégett. Fotó: Lehoczky Péter / MTI)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!