2019. szeptember 22. Vasárnap, Móric.
 
Nem kell a magyarnak a magyar spárgaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-23 06:21:23
Címkék: Bihari hírek
Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon kevés fogy belőle.

 

A piaci adatok szerint itthon nagyjából kétezer hektáron háromezer tonna spárgát termesztenek, amelynek 80-90 százaléka exportra megy, főként Németországba és Ausztriába – írja a Világgazdaság. A szezon április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Ha a spárgaszezon kezdetekor induló importot is beleszámoljuk, április elejétől június közepéig jó minőségű spárgához lehet hozzájutni.

A magyar gasztronómia azonban csak mostanában kezdte felfedezni a spárgát. Ennek az lehet az oka, hogy a rendszerváltás előtt az ételkészítési tankönyvek nem adtak megfelelő útmutatót a termék felhasználására. A spárga – az export felfutása mellett – csak a kétezres évek második felében jelent meg rendszeresen, statisztikailag mérhetően a magyar háztartások menüjében. Itthon főleg levesként, párolva és (a zöld fajtát) grillezve fogyasztják, jellemzően köretként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!