2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Nem divat a fizikai munkaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-23 07:08:03
Címkék: Bihari hírek
A nagykereki Kiss Tamás példája is jól mutatja, hogy ha valaki jó szakember, akkor kistelepülésről is érhet el szép eredményeket.

Fotó: olvasói felvétel

 

Még csak május van, de erre az évre már nem tud újabb munkát vállalni a nagykereki burkoló, Kiss Tamás, annyira be van táblázva. Ennek több oka is van, de nem az a legfőbb, hogy a fiatalember 2015 után 2018-ban is elnyerte a Mesterek Mestere Díj közönségdíját. Tamás olyan referenciákkal rendelkezik, melyek magas színvonalú munkavégzését bizonyítják, s azáltal, hogy folyamatosan minőségi munkát ad ki a keze alól, növeli az építőipari szakma presztízsét. Hazánkban 9-en vállalkoztak a megmérettetésre, amit a Mapei Kft. által létrehívott Magyar Építőipari Szakemberek Közössége rendezésében negyedszer szervezett Országos Építőipari Szakember Találkozón adtak át nemrég. Referenciamunkáit kellett bemutatni, amiből már számtalan van az országban, hiszen rengeteg helyen otthagyta a keze nyomát. Büszke saját családi házukra is, melyet – a gépészeten kívül – az alaptól a tetőig ő készített. Az épület teljesen egyedi megoldásokkal készült.

 

Fotó: olvasói felvétel

Itthon kiteljesedni

Húsz éve van a szakmában, mint egyéni vállalkozó pedig tíz éve dolgozik. Legtöbbször Debrecenben, s csak akkor messzebb, ha olyan munkával bízzák meg, ami kihívást jelent. Ilyenből is van bőven. Külföldön viszont nem dolgozott még, de nem is vágyik rá, mert aki akarja, ma megtalálja a számítását Magyarországon – hangsúlyozta. Épp erről faggattuk, hogy neki hogyan sikerült, előtte azonban térjünk vissza arra, hogy év végéig folyamatosan van munkája.

 

Fotó: olvasói felvétel

Nincs utánpótlás

– A feszített munkatempó oka a munkaerőhiány. A mennyiség, a vállalt munkák határát is ez szabja meg. Akár tizenhárom emberem is lehetne, és meg is próbáltam több emberrel dolgozni, de úgy látom, hogy jó szakemberből nincs elég. Ezért döntöttem úgy, hogy kevesebbet vállalok, és magas minőséget nyújtok. Jelenleg két társammal dolgozom együtt. Jómagam 18-20 évesen mesterek mellett próbálgattam a szárnyaimat. Most már lassan 40 leszek, de sajnos mellettünk nincsenek fiatal jelentkezők. Miért? Szerintem már a pályaválasztásnál eldől az, hogy ki lesz ma építőipari szakember. Kevés fiatal dönt így.

„Ma valahogyan nem divat fizikai munkát végezni. Mint minden szakmának, a burkolónak is megvannak a nehézségei, de a kemény munkát a csodálatos végeredmény kárpótolja.”

Ha az elképzelés találkozik a megvalósítással, akkor közös az öröm a megrendelővel: ha egy kézben tartott csempe vagy járólap a helyére kerül, akkor egy új élettér, egy otthon keletkezik. Ebben van nekünk nagyon nagy szerepünk. Ma nagyon nehéz bármely szakmát elsajátítani, mert a mesterek idősödnek, egyre kevesebb a példakép, akire fel lehet nézni. Az iskolában természetesen meg lehet tanulni az alapokat, de igaz a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert: mégpedig egy valódi mester útmutatása – emelte ki a díjazott burkoló.

 

Fotó: olvasói felvétel

Érdemes dolgozni

Két kislánya van, így a szakmát sajnos nem tudja továbbadni, de ha fia lenne, nagyon örülne neki, ha ezen a területen helyezkedne el – mondta Kiss Tamás.

– Úgy gondolom, ma, Magyarországon érdemes kőművesnek, burkolónak, építőipari szakembernek lenni, mert alkotó munka és jól megfizetik. Szerintem a jelenlegi építőiparban jó dolgozni: kiszámítható folyamatokban veszünk részt, kifizetik a munkákat, és akármerre járok-kelek, nagy az igény a precíz kétkezi munkára, és a műszaki feltételek is kiemelkedőek. Az én példám is mutatja, hogy nincs lehetetlen. Egy kis faluból indulva az ország közel 70 pontján dolgoztam már. A szakmai fejlődés miatt indultam a versenyen, ami életre szóló élmény volt.

 

Fotó: olvasói felvétel

Felemelő érzés volt elnyerni kétszer is a díjat

– Úgy érzem 2016-ban felérhettem a szakmám csúcsára, hiszen a Hilton szállodának készíthettem exkluzív fürdőszobákat márvány és gránit felhasználásával. Azt hiszem, ennél nagyobb szakmai elismerést nem is hozhatott volna a díj, amit ráadásul most ismét elnyertem – így fogalmazott Kiss Tamás nagykereki burkoló, aki immár másodszor lett közönségdíjas a Mesterek Mestere építőipari versenyen, ahol az országból kilencen vállalkoztak arra, hogy megmérettetnek mint burkoló.

– A munka mellett tudatosan építek magam körül mindent. A céljaimhoz mindig hozzátartozik az, hogy fejlesszem az életemet és a vállalkozásomat. Ezért indultam a Mesterek Mestere pályázaton is kétszer. Felemelő érzés volt elnyerni kétszer is a közönségdíjat. Remélem, az én példám is segít vonzóbbá tenni az építőipari – elsősorban a kőműves, burkoló – szakmát, s egyre több fiatal választja az építőipart hivatásául.

Barak Beáta

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!