2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Átvariálná a kormány a kocsik adóterheitForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-24 06:31:27
Címkék: Bihari hírek
Jelentősen csökkentenék az illetékek, díjak és más közterhek számát és mértékét annak érdekében, hogy könnyebb és olcsóbb legyen kocsit cserélni, így megújuljon az elavult magyar járműállomány – derül ki a Pénzügyminisztérium Hvg.hu birtokába került előterjesztéséből.

Az adócsökkentéssel a költségvetésből összesen 19 milliárd forintnyi bevétel esne ki, amit azonban az öregebb importautók regisztrációs adójának és az öregebb cégautók közterheinek emelésével ellensúlyozna a tervezet.

A kormányhatározat elfogadása esetén
■ eltörölnék a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékét;
■ az eredetvizsgálat díját;
■ a külföldről származó gépkocsi esetén a származás-ellenőrzés díját és a rendszámtábla,
■ illetve a regisztrációs matrica díját abban az esetben, ha a gépjármű megszerzése esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetni.
■ Egyszerűsödnének az öröklés szabályai.
■ A legfiatalabb kocsiknál felére, az autók többségénél enyhén csökkenne a gépjárműadó.
■ A környezetkímélő - elektromos és tölthető hibrid – járművek kedvezményei megmaradnának.
■ Mesterségesen fékeznék az öregebb, leginkább környezetkárosító autók behozatalát, ezért jelentősen átalakítanák a regisztrációs adót, bevezetnék a EURO6-os kategóriát, ezzel leginkább az öreg dízautók importját drágítanák.
■ A cégautóadó mértéke a környezetvédelmi besorolás alapján differenciáltabb lenne és emelkedne, méghozzá a rosszabb környezetvédelmi besorolású és az erősebb gépjárművek esetében jelentősen, más csoportokban kisebb mértékben.

A már forgalomban lévő autók esetében a gépjárműadó nem változna.

A dokumentumnak része a kidolgozott kormányhatározat is, amit egyszerű elfogadni, azonban a javaslat többi részének elfogadásához több jogszabályt is módosítania kell az Országgyűlésnek. Az előterjesztés készítői szerint a parlament még a tavaszi ülésszakán tárgyalhatja az előterjesztés alapján kidolgozott törvényjavaslatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!