2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Teret adni a némettudásnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-25 21:16:27
Címkék: Bihari hírek
A döntőbe jutott tíz legjobb versenyző mutatta be prezentációját szerdán azon a német nyelvi versenyen, amelyet középiskolásoknak szervezett közösen a város, a Debreceni Egyetem és az IT Services Hungary.

Fotó: Unideb.hu

 

Az IT Services Hungary Kft., a Debreceni Német Kulturális Fórum és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Germanisztika Intézete azzal a céllal rendezte a megmérettetést a középiskolák 10. és 11. osztályos diákjai számára, hogy bizonyítsák: fontos a német nyelv ismerete, hiszen ez biztosítja egyrészt az egyetemi képzésekben való részvételt, majd később az elhelyezkedést is a munkaerőpiacon – tette közzé honlapján a Debreceni Egyetem.

– Az elmúlt időszakban több külföldi cég választotta telephelyéül Debrecent, amelynek köszönhetően 4-5 év alatt mintegy 6 ezer új munkahely létesült a városban. A középiskolás és egyetemi évek alatt megszerzett nyelvismeret pedig olyan pluszt ad a leendő munkavállalóknak, ami sokat jelent ezeknek a cégeknek leendő munkatársaik kiválasztásánál – mondta a döntő megnyitóján mondott köszöntőjében Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, a verseny védnöke.

– A Debreceni Egyetemen az alap-, mester- és tanárképzésen át egészen a PhD-fokozat megszerzéséig van lehetőség a német nyelv tanulására, amely az első vonalat képviselve őrzi népszerűségét. Évek óta betöltjük a felvételi során a rendelkezésre álló helyeket. Ez is bizonyítja, hogy ezzel a nyelvvel diplomaszerzést követően el lehet helyezkedni, garantált a karrierlehetőség – hangsúlyozta Csatár Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese (fenti képünkön).

– Cégünk, amely négy telephelyén mintegy 4500 főt foglalkoztat, Magyarország legnagyobb infokommunikációs vállalata, amely várja a munkavállalókat. A mostani versennyel azt az üzenetet fogalmaztuk meg számukra, hogy mennyire fontos a német nyelv és kultúra ismerete – hangsúlyozta köszöntőjében Szoták Beáta, az ITSH telekommunikációs divízió igazgatója.

A versenyre Berettyóújfalu, Debrecen, Kisvárda, Mezőberény és Nyíregyháza 14 különböző középiskolájából 90 diák jelentkezett, közülük az elődöntők során legjobban teljesítő tíz középiskolás mutathatta be az egyetem Főépületében rendezett döntőn szabadon választott témájú prezentációját.

A győztes egy mini táblagéppel gazdagodott, valamennyi versenyző elektronikus oklevelet vehetett át, emellett a döntősöknek az ITSH ajándékcsomaggal is kedveskedett. További jutalom, hogy céglátogatáson vehetnek részt felkészítő tanáraikkal együtt, így a debreceni telephelyen személyesen is megtapasztalhatják, milyen is a mindennapokban a német nyelven dolgozók egy-egy munkanapja.

A versenyen dobogós helyezést értek el:
1. Balogh Rita – Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma, felkészítő tanára Bagoly Kinga Zsófia
2. Maklári Dániel – Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium, felkészítő tanára Szabó Ildikó
3. Barta Zsanett – Tóth Árpád Gimnázium Debrecen, felkészítő tanára Kárpáti Noémi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!