2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A magyarok 7 százalékának határozott idejű munkaszerződése vanForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-25 21:36:03
Címkék: Bihari hírek
Tavaly az EU 15 és 64 év közötti lakosságának 14,1 százaléka dolgozott határozott idejű munkaszerződéssel. Itthon nemigen jellemző ez a foglalkoztatási forma – derül ki az Eurostat friss adataiból.

 

A 14,1 százalékos arány megfelel az elmúlt évek átlagának, a csúcsot 2017 jelentette, amikor az uniós lakosság 14,3 százaléka dolgozott ideiglenes szerződéssel.

Természetesen az országok között igen komoly eltérések vannak: a csúcstartó Spanyolország, ahol minden negyedik embernek (26,9 százalék) nincs határozatlan munkaszerződése, míg Romániában ez az arány mindössze 1,1 százalék.


Magyarország is a sereghajtók közé tartozik ebből a szempontból, hiszen a 7,3 százalékos aránnyal csak az Egyesült Királyságot, Bulgáriát, Észtországot, Lettországot, Litvániát és természetesen Romániát előzzük meg.

Itthon egyébként inkább a nőkre jellemző a határozott idejű munkaszerződés, hiszen amíg náluk 7,9 százalékot mért az Eurostat, addig a férfiaknál 6,7 százalékot. Ezzel egyébként illeszkedünk az uniós trendben, hiszen mindössze a bolgároknál, a németeknél, az észteknél, a letteknél és a litvánoknál találtak több ideiglenes szerződéssel rendelkező férfit, mint nőt.

Érdekesség, hogy uniós átlagban a 15-24 évesek körében jóval magasabb a határozott szerződés, itt ugyanis 43,3 százalékot mért az Eurostat, miközben például az 55-64 éves korosztálynál már csak 6,6 százalékot. A két kategória között a dolgozók 12,1 százaléka az, aki nem tud hosszabb távú hitelt felvenni a munkaszerződése miatt.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!