2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Egyre inkább a neten igénylünk hitelt isForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-25 21:48:04
Címkék: Bihari hírek
A hétköznapi teendőink nagy részét már online intézzük: ilyen az ételrendelés (52 százalék), a szállásfoglalás (45 százalék), a hivatalos ügyintézés (43 százalék) vagy szerződés módosítás (29 százalék). A nagyobb pénzmozgással járó teendőkkel viszont óvatosabbak vagyunk, a repülőjegyvásárlás (21 százalék) vagy lakásbiztosítás megkötése (18 százalék) például kevésbé népszerű az online térben. Hasonló a helyzet a hitelekkel kapcsolatban is: a lakosság 75 százaléka a személyes ügyintézést preferálja, de van egy egyre növekvő réteg, amely elsősorban a világháló felé fordul – derül ki a Cofidis Hitel Monitor 2019 második negyedéves friss kutatásából.

A magyarok 75 százaléka csaknem minden nap használja az internetet és 3 hónapon belül közel egyharmaduk vásárol valamit online. A TOP5 rendszeresen végzett online tevékenység a böngészés (90 százalék), az e-mailezés (88 százalék), az információkeresés (85 százalék), a közösségi oldalak látogatása (75 százalék) és az internetes híroldalak megtekintése (72 százalék). Nemzetközi szinten a hazaihoz hasonló a sorrend, mégis ott már egy hajszállal beelőzi a közösségi oldalak böngészését (57 százalék) a bankszámla és egyéb pénzügyi eszközök ellenőrzése (58 százalék).

Hiába zajlik online sok minden, az életünk bizonyos szegmenseiben az offline tér egyelőre nagyobb népszerűségnek örvend.

Ezek jellemzően azok a területek, ahol nagyobb mértékű pénzmozgás is része a folyamatnak.

 

Forrás: Cofidis

 

Forrás: Cofidis

A hitelfelvétel is ebbe a kategóriába tartozik: nagyságrendileg 2 millió magyar választaná a világhálót, ha kölcsönhöz folyamodna; ők elsősorban a 30-49 év közötti, közép-vagy felsőfokú végzettséggel és átlag feletti jövedelemmel rendelkező férfiak. Viszont, ha valaki nyitott az online hitelfelvételre, akkor az sem tántorítja el, ha nagyobb összegról van szó: a neten személyi kölcsönt igénylők 45 százaléka vett fel 800 ezer forint feletti összeget.

 

Forrás: Cofidis

Érdekes, hogy az elvi nyitottság megvan a magyarok részéről: a lakosság hattizede örömmel fogadná a digitális fejlődés felgyorsulását, mert az online megoldásokkal nem csak időt spórolnak (87 százalék), de még kényelmesebbé is teszik az életünket (87 százalék). A 18-29 évesek szerint különösen jót tett a banki ügyek intézésének a digitális fejlődés: körükben majdnem kétszer annyian gondolják így, mint a 60-69 évesek.

 

Növekszik az online ügyintézés bizalma a pénzügyekben isForrás: Thinkstock

Meglepő, hogy ha internetes hiteligénylésről van szó, jobban megbízunk a számítógépünkben, mint a telefonunkban: kb. 15-20 százalékkal nyitottabbak vagyunk az online ügyintézésre, ha számítógépen keresztül zajlik a folyamat - beleértve az pénzmozgással járó ügyeket - mintha ugyanezt a mobilunkról végeznénk. A digitális forradalom már nem csak az ajtóban kopogtat, hanem el is jött: egyre több pénzintézet vezeti be online megoldásait. A Cofidisnél az elektronikus aláírásnak és a videós beazonosításnak köszönhetően a teljes hiteligénylési folyamat lebonyolítható online.

 

Forrás: Cofidis

Nemzetközi szinten nem vagyunk lemaradva: a Deloitte Center 17 országban több, mint 17 ezer fogyasztót megkérdező kutatása szerint az ügyfelek többsége egyelőre a tradicionális csatonákat preferálja a digitálisakkal szemben a komplex vagy tanácsadói szolgáltatásoknál. Ez a trend igaz az új termékek igényléseknél is, különösen a személyi kölcsönöknél (bankfiók: 61 százalék, online bankolás: 25 százalék). Ugyanakkor a piaci tendenciák alapján feltételezhető, hogy az online bankolás szerepe folyamatos növekedés elé néz az elkövetkezendő években.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!