2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ütésálló koponyája volt egy dinoszaurusznakForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-04-21 12:31:34
Ütésálló koponyája volt annak a dinoszaurusznemzetségnek, amelynek maradványait Texasban, a Big Bend Nemzeti Park területén fedezték fel.

Darren Tanke, a kanadai Royal Tyrrel Museum paleontológusa fedezte fel 2008 januárjában a dinoszaurusz-koponyatetõt. A keményfejû dinoszauruszt a Texacephale langstoni nevet kapta, azaz texasi fejnek keresztelték el, a langstoni elnevezéssel pedig Wann Langston paleontológust kívánták megörökíteni.

A tudósok szerint a Texacephale langstoni a Pachycephalosaurusok, azaz "vastagfejû gyíkok" új nemzetségét képviseli. A kutyanagyságú növényevõ dinoszaurusz 70-80 millió évvel ezelõtt élt, két lábon közlekedett. Koponyája tetején egy softball-labdányi csontdudor ékeskedett, kobakja két oldalán csontkaréj volt. Ezek a kinövések a szakemberek feltételezése szerint igen hasznosak voltak, amikor fejjel ütköztek egymásnak a Texacephale langstoni egyedei – úgy, ahogy ezt a modernkori bölények teszik. A csontdudorok valószínûleg tompították az ütés erejét.

Nicholas Longrich, a Yale Egyetem paleontológusa, a tanulmány vezetõ szerzõje szerint a keményfejû dinoszauruszok vagy a nõstényekért csatáztak, vagy a területükért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!