2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Kidőlt fákat, káoszt okozott a viharForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-29 20:07:47
Címkék: Bihari hírek
Egy hullámzó frontálzóna hidegfronti szakasza éri el térségünket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délután. Az Időkép radartérképe ezt mutatta délután 3 órakor:

Fotó: Időkép.hu

Eszerint Budapest keleti felén már ekkor is vihar volt, de délután 5 óra tájékán egy még nagyobb viharzóna éri el a fővárost. Felhőszakadás veszélye miatt riasztást is adtak ki szinte az egész országra szerdára. Az OMSZ szerint Dunántúlon zártabb, keletebbre szakadozottabb lesz a felhőtakaró. Ott intenzív gomolyfelhő-képződésre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal.
Kidőlt fák, elárasztott pincék

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hirtelen lezúduló sok esővíz és erős széllökések miatt kidőlt fák, elakadt autók és vízzel teli pincék adták a legtöbb munkát a fővárosi hivatásos tűzoltóknak.

A IX. kerületben az Illatos úton a vasúti felüljáró alatt a nagy vízben két autó elakadt, a fővárosi hivatásos tűzoltók kézi erővel kiszabadították. A X. kerületben a Kőrösi Csoma Sándor úton egy fa borult az úttestre, amit az egységek eltávolítottak. A XV. kerületben is több helyen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, a Zsókavár utcában egy kazánház telt meg vízzel, a Nádastó utcában egy tizenöt méter magas fa épületre dőlt.

 

A Pestújhelyi téren villanyoszlopra dőlt fa eltávolításában kellett segíteni a fővárosi hivatásos egységeknek. Újpalotára is elég intenzíven csapott le az esőzés, olvasónk azt írta, hogy több park és utca is víz alatt van, és több fa is kidőlt.

 

Kidőlt fa Újpalotán 2019. május 29-én
Fotó: Olvasónk, Edina / Index

A Pest megyei Tápiószelén villám csapott egy lakóházba, Szigethalom és Szigetszentmiklós több utcájában pedig víz árasztotta el a pincéket. Békés megyében, Gyulán két helyre is riasztották a város tűzoltóit.

Az Újkígyós felé vezető úton kidőlt fát távolítottak el az egységek, a Nagyváradi úton leszakadt villanyvezeték miatt kérték az egységek segítségét. Csongrád megyében fakidőlés és vízeltávolítás céljából riasztották a tűzoltókat. Röszkén lakóépületet veszélyeztetett a hirtelen lezúduló eső, Szegeden több helyen is fák dőltek ki. Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megyéből is több bejelentés érkezett viharkárok miatt.

Kollégánk Kőbányáról jelentette, hogy ott akkora apokalipszis volt szerda kora délután, hogy nem járnak a villamosok sem. Se autóval, se BKV-val nem lehet haladni, mert megállt a víz a pályán:

 

Azt írja, ketten konkrétan vészvillogóval állnak a felüljáró alatt. Most füstölt el egy megkülönböztető jelzéssel ellátott autó, miután átjöttek a vízen - írja.

 

Fotó: Flachner Balázs

 

A BKK közleményt adott ki, hogy nagy mennyiségű csapadék miatt:

- Az 1-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Népliget és a Puskás Ferenc Stadion között.

- A 3-as villamos az Örs vezér tere M+H és az Ecseri út M között nem jár.

- A 28-as, a 28A és a 37-es villamos nem közlekedik az Élessarok és a Kada utca/Maglódi út között a. Alternatív eljutási lehetőségként a 85E, a 95-ös és a 195-ös autóbusz igénybevételét ajánljuk. A 85E autóbusz az érintett megállókban megáll.

- Az 50-es villamos nem jár a Villanytelep és a Szarvas csárda tér között.

- A 62-es és a 62A villamos nem közlekedik az Örs vezér tere és a Blaha Lujza tér (Népszínház utca), illetve a Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) között.

- A 69-es villamos nem közlekedik Újpalota, Erdőkerülő utca és Rákospalota, MÁV-telep között. Alternatív eljutási lehetőségként a 96-os autóbuszcsalád és a 231-es autóbusz igénybevételét ajánljuk.

- Az 54-es és az 55-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Külső Mester utca, a Táblás utca és a Gyáli út megállót,

- a Libegő nem üzemel.

- A 85-ös, a 185-ös és a 85E autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Mádi utca, a Lavotta utca és a Kada utca megállót.

Szerdán még sokfelé várható csapadék az országban: nyugaton eső, zápor, máshol a záporok mellett szórványosan zivatarok is kipattanhatnak. Az északias szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 14 és 18, keletebbre 20 és 25 fok között várható.

 

Debrecen mellett az idei első tornádó is megvolt az országban, az ország keleti felén kialakult tucatnyi felhőtölcsér egyike ugyanis földet ért az Időkép cikke szerint: https://www.idokep.hu/hirek/tornado-ert-foldet-debrecen-mellett

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!