2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hamarosan lejár a banki adategyeztetés határidejeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-29 20:19:21
Címkék: Bihari hírek
A 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

A kötelező adategyeztetés során a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleknek fel kell tárniuk a szervezet tényleges tulajdonosát, valamint meg kell győződniük a tényleges tulajdonos közszereplői státuszáról – írja sajtóközleményében az MKB.
Az adategyeztetés sikertelensége esetén a pénzintézetek kötelesek – átmenetileg, az adategyeztetés tényleges megvalósulásáig – zárolni az ügyfelek számláit.

Az ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok, dokumentumok postán, élő videóbanki vagy netbanki úton is megadhatók. Van ahol elektronikusan, máshol postai úton és személyesen lehet elvégezni a kötelező adategyeztetést, az MNB annyi könnyítést tett, hogy engedélyezte a videóhíváson át történő azonosítást is.

Az MKB Bank lehetővé teszi a postain úton történő nyilatkozattételt is, de figyelmeztetnek, hogy a nyilatkozat érvénytelen:
■ ha nem olvasható, vagy nincs minden pontja kitöltve, illetve hiányzik a tényleges tulajdonos természetes személy törvény által előírt valamennyi kötelezően megadandó adata,
■ ha azt nem a szervezet cégképviseletre jogosult képviselője, vagy nem a bejelentett módon írta alá,
■ ha nem csatolták hozzá a tényleges tulajdonosok személyi okmányainak másolatait, vagy a Bankban nem áll rendelkezésre korábbról olyan okirat, dokumentum, amely alkalmas a Nyilatkozatban megadott adatok ellenőrzésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!