2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ez az év fekete lesz – kicsinálta a méhészeket az időjárásForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-29 21:21:15
Címkék: Bihari hírek
Pont az akácvirágzásra érkezett meg a hűvös idő, így exportra biztos nem fog jutni akácmézből, de több méhész tönkre is mehet ettől.

 

Az utóbbi hetek csapadékos, hűvös időjárása miatt katasztrofális a termés, ami nagyon rég volt ilyen rossz Magyarországon – mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter.

Elmondása szerint volt olyan területe az országnak, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak betakarítani, így biztosan több méhész is tönkremegy majd, ráadásul a begyűjtött méz legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi, exportra nem fog jutni.

Bross Péter elmondta, pont az akácvirágzásra érkezett meg Magyarországra az esős idő, esőben viszont a méhek nem tudnak kirepülni, a hűvös időben pedig az akácok sem tudnak magukhoz térni.

Vannak méhészek, akik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést hoznak, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. Ez 4-6 ezer tonna akácmézet jelent, ami talán kielégíti a hazai fogyasztást, de exportra nem jut, miközben ez a legfőbb terméke a magyar méhészeknek. Ezt a kiesést nem tudjuk pótolni – mondta.

Bross Péter hozzátette, a méhésztársadalomnak egyébként is katasztrófa ez az év, ugyanis sok méhcsalád elpusztult télen, a repcét pedig az aszály tizedelte a tavasz elején. Bár hátravan még a nyári méhlegelés, a hárs, a selyemfűkóró, a napraforgó, de Bross szerint ez az év fekete év lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!