2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Csõd fenyeget több légitársaságotForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-21 12:35:47
Több mint öt kicsi és közepes európai légitársaságot csõd fenyeget a vulkáni hamu okozta légi káosz után - mondta a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség vezetõje az olasz állami televíziónak adott interjújában.

Ezért arra fogja kérni az Európai Uniót, adjon engedélyt a nemzeti kormányoknak arra, hogy támogatást nyújtsanak a légtérzár miatt bajba került társaságoknak.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint az izlandi vulkán kitörése miatti járattörlések múlt csütörtök óta naponta körülbelül 200 millió dolláros veszteséget jelentettek az iparágnak. A légitársaságok azonban "a versenyhelyzet miatt nem fogják emelni a jegyáraikat" - tette hozzá Bisignani, aki azonban arra nem tért ki, mely társaságokat fenyeget csõdveszély.

Brüsszel egyébként már hétfõn bejelentette: elõkészíti annak engedélyezését, hogy az uniós tagállamok pénzügyi segítséget nyújthassanak a kárt szenvedett légitársaságaiknak. A soros uniós elnök Spanyolország Európa-ügyi minisztere, Diego Lopez Garrido eközben visszautasította a kritikát, ami szerint az uniós hatóságok túl sok idõt vesztegettek el, mielõtt közösen koordinálták volna az egyes országok légtereinek megnyitását.

Az európai légi forgalom biztonságáért felelõs Eurocontorol szerint kedden az európai légtér csaknem háromnegyedét használhatták a repülõgépek, ám a tervezett járatok körülbelül fele nem indulhatott el. Számításaik szerint a napi 28 ezer légijárat helyett nagyjából 13 ezer kapott felszállási engedélyt.

A légitársaságok és a légügyi hatóságok közötti feszült helyzetet jól mutatja, hogy a British Airways kedden több teherszállító gépét is a londoni Heathrow-ra irányította, noha a repülõtéren leszállási tilalom volt érvényben. Az elsõ gépet a brüsszeli repülõtérre irányították át, ám nem sokkal ezután feloldották a szállítógépekre érvényes tilalmat, és a BA-gépek megkezdhették a leszállást.

Nincsenek nemzetközi szabályok arra vonatkozóan, hogy a vulkáni hamu mekkora koncentrációja veszélyezteti a repülõgépeket - közölte az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének vezetõje. Roberto Kobeh Gonzalez ezt egy New York-i sajtótájékoztatón mondta. "Mi nem találhatjuk ki a szabályokat. Ez olyasmi, amit az iparág képviselõivel közösen kell kidolgoznunk" - tette hozzá.

Izlandon eközben a rendõrség szerint csökkent Eyjafjallajökull vulkánból kilövellõ hamu mennyisége, de még mindig számottevõ a vulkanikus tevékenység, három kráter továbbra is mûködik. A Meteorológiai Világszövetség szerint a vulkáni hamut a hét második felében várhatóan a sarkvidék irányába viszik a légáramlatok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!