2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
BEMUTATJUK A BIHARI VADÁSZTÁRSASÁGOKAT IV. (Kittenberger Kálmán Vadásztársaság- Furta)Forrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2008-11-06 21:55:06
2002. óta mûködnek, igaz, akkor még csak bérkilövõként, 2007. óta azonban már területtel is rendelkeznek. A furtai Kittenberger Kálmán Vadásztársaság elnöke, Duró József barátságosan fogadta érdeklõdésemet, és készségesen mutatta be a társaságot.

Elmondta, hogy a területek újra felosztása elõtt már mûködött Furtán egy vadásztársaság, ami azóta megszûnt, de néhány tag hozzájuk csatlakozott, illetve 500 hektár területet is tõlük szereztek. Jelenleg 3960 hektárnyi vadászterülettel rendelkeznek, és huszonegy taggal mûködnek. Ebbõl tizenkét-tizenhárom fõ nevezhetõ aktívnak, hárman pedig csak pártolótagok, és egy nõi tagtárssal is büszkélkedhetnek.

 

A furtai társaság vadászterülete apróvadas jellegû. Az õz állományt tavasszal 215 darabra becsülték. Ezenkívül van megközelítõleg 600 mezei nyúl, 350 fácán, 10 fogoly, és idõnként szarvas is elõfordul. Persze nem sok, mindössze három-négy darab, és azok is ingáznak a furtai és a komádi vadászterület között. Az elnök szerint vélhetõen szaporodnak is. Vaddisznó is  felbukkan évente kettõ-hat darab. Az apróvad szaporulat jónak mondható, bár az esõs tavasz a fácán állományon gyengített, bezápultak a tojások. De az elsõ vadászat után Duró József úgy véli, hogy ez is helyreáll.

 

Leginkább a rókáktól kell óvniuk a vadállományt, tudtam meg az elnöktõl. Azt mondja, a vadõr ötven-hatvan darabot lõtt már ki. Tavaly a vadászatok alkalmával is több, mint nyolcvanat terítettek le. Az orvvadászat azonban nem jellemzõ.

Az idényre hét új magaslest készítettek a tavalyi tizenöt mellé. Ezenkívül apró- és nagyvad etetõket is csináltak, valamint 200 q szemestakarmányt tároltak be, és az idén már egyszer etettek is. Éves szinten elfogy  200 q szemes-, valamint 20 q szálastakarmány.

 

A társaság fõ bevételét az õz- és mezei nyúl vadásztatás, a legfõbb kiadásokat pedig a hivatásos vadász munkabére és járulékai  jelentik. Ez éves szinten 2,5 millió forint. Továbbá a vadföld megmunkálása, amit a Hortobágyi Nemzeti Parktól bérelnek, és a haszonbérleti díjak tartoznak még a jelentõsebb kiadások közé, valamint az etetés.

 

A társaság jó kapcsolatot ápol más vadásztársaságokkal, és belsõ ellentétek sincsenek. Fegyelmi eljárásra nem volt még példa. Mint azt az elnök mondja, jó a hangulat, hiszen a közös élmény, a vadászat szeretete összetartja a tagokat. Azért vadásznak, hogy a hétköznapok után kicsit kikapcsolódjanak, pihenjenek. A tagság összetartó erejét erõsítik a közös társadalmi munkák, és a vadászatokat követõ vacsorák. Duró József példának említette, hogy ezeken a vacsorákon szinte mindenki ott marad hat-hét óráig. Ez is azt mutatja, hogy jól érzik magukat együtt.

 

Tagfelvétel jelenleg nincs náluk.  S mivel nem küzdenek anyagi problémákkal, amíg a társaság anyagi helyzete nem kívánja meg, addig nem  is akarják bõvíteni a létszámot. A belépési díj egyébként 500 ezer forint. A meglévõ tagok havi háromezer forint tagdíjat fizetnek, ezért háromszor hívhatnak vendéget fácán és nyúl vadászatra, vízi vadra korlátlan számban, ám nagyvadra egyáltalán nem.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak, az elnök elárulta, hogy szeretnének egy vadászházat. Ennek érdekében pályázatot is fognak benyújtani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!