2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Berettyóújfalut is érintették az emlékfutókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-06-05 21:59:36
Címkék: Bihari hírek
A hősökről való megemlékezés csak az egyik célja volt az egész megyére kiterjedő programnak.

Fotó: K. H. Sz.

 

Nyárias melegből indultak megyeszékhelyünkről, esőben érkeztek Berettyóújfaluba az elmúlt héten az „Emlékfutás a hősökért, tavaszi toborzó hadjárat” futói.

Hajdú-Bihar megyében a Magyar Honvédség által szervezett 273 kilométeres szakaszt teljesítették a futók azzal a céllal, hogy a haderőben vállalható katonai szolgálatformákat hitelesen bemutassák, a hősökről méltóképpen megemlékezzenek, valamint felhívják a lakosság figyelmét a sport és a rendszeres testmozgás fontosságára. A rendezvénysorozat kiemelkedően támogatta a honvédség népszerűsítését is.

 

Közvetlen találkozás

Az ötnapos programsorozaton hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák körbefutották a megyét, elsősorban azzal a szándékkal, hogy a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatát erősítsék, valamint megemlékezzenek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről, mindazon katonahősökről, akik életüket áldozták a hazáért.

 

Fotó: K. H. Sz.

A megemlékezéseken, illetve a hozzájuk kapcsolódó toborzó rendezvényeken a polgárok testközelből találkozhattak a katonákkal, megismerhették mindennapjaikat, kézbe foghatták az általuk használt technikai eszközöket, melyek révén betekintést nyerhettek a katonaság életébe, feladatrendszerébe. A toborzópontokon megismerhették a katonai szolgálatvállalás különböző formáit is. A futók Berettyóújfalut elhagyva Földesre tartottak, május 31-én pedig Debrecenben ért véget az akció.

Az érintett településeken a katonák együtt futottak a helyi iskolák diákjaival, helyi közösségeivel, hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát.

Berettyóújfaluban május 28-án délelőtt térzene fogadta a sportolókat, stafétabotjukra pedig emlékszalagot kötött fel Muraközi István polgármester. Nagy Zoltán alezredes, a 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka és Muraközi István ünnepélyes köszöntői végén koszorút helyeztek el a világháborús magyar hősök és polgári áldozatok emlékművénél, a Bihari Múzeum előtt.

 

Fotó: K. H. Sz.
Kogyilláné H. Szófia

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!