2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kedd hajnalban emelik ki a HableánytForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-06-11 06:14:19
Címkék: Bihari hírek
Kedden hajnalban kezdik meg a Margit hídnál elsüllyedt Hableány sétálóhajó kiemelését, a művelet akár 6 órát át is eltarthat, jelentette be Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1 tévécsatornán. Korábban, hétfő délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az emelőhevederek a hajó alatt vannak, a Hableány rövidesen emelhetővé válik.

 

Beszámolt arról, hogy a Clark Ádám úszódaru rövidesen elfoglalja a helyét a Hableány roncsánál, ez látható és látványos lesz. Ha ez megtörtént, akkor a Hableány alatt átvezetett kötélrendszert a Clark Ádámon rögzítik, ellenőrzik, hogy minden megfelelően a helyén van-e, utána kezdődhet meg az emelés.

 

Belátható időn belül kiemelik

Jasenszky Nándor délután még nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor fogják a Hableányt kiemelni. Nincs messze, belátható időn belül eljön ez a pillanat - mondta. Az éjszakai emelés a látási viszonyok miatt nem valószínű, a délután sem szerencsés, mert akkor nagyon meleg van, a hajó kiemelése hajnalban vagy reggel lenne az ideális, de ha úgy jön ki, akkor napközben is belekezdenek, mert szeretnének mielőbb túl lenni rajta.

 

Fotó: Ajpek Orsolya / Index

A szakemberek hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, hogy teljes rálátást adnak majd a sajtónak a kiemelésre, és mindenkinek a sajt etikai jóérzésére bízzák, hogy mit mutatnak meg az esetleges nemkívánatos jelenetekből.

Említette, hogy egy 70 éves hajóról van szó, aminek jelenleg nem tudják, milyen sérülései vannak. Elmondta, mindent megtettek, hogy egyben kiemelhető legyen a roncs, de ennek ellenére nem zárható ki, hogy történik valami a hajótesttel. Remélik, hogy nem lesz gond.

Beszámolt arról, hogy az emelés lassú, megfontolt folyamat lesz, és a műveletet Hajdú János tábornok, a TEK vezetője irányítja. Először nagyon lassan megemelik a hajótestet, hogy elszakadjon a folyómedertől, "ha valami történik, az ekkor történhet".

Amint a roncsolt kapitányi híd a felszín közelébe kerül, azt fogják először átvizsgálni. Aztán fokozatosan emelik majd tovább, és félszáraz körülmények között ellenőrzik majd a hajótest többi részét. Ha az emeléskor találnak áldozatokat, azokat biztonságosan kiemelik, aztán folytatják az emelést. Ha kint lesz a roncs, a BRFK folytatja az eljárást.

 

Fotó: Ajpek Orsolya / Index


Másfél hete süllyedt el

A Hableány nevű városnéző hajó május 29-én este borult fel és süllyedt el, miután a Margit hídnál a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány másodpercek alatt elmerült, azóta is a Duna mélyén van. Kimentését nehezíti az áradás miatt veszélyesen gyors Duna, illetve hogy amúgy is rosszak a folyóban a látási viszonyok.

 

A Hableány balesete:


■ A hajón 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar személyzet volt május 29-én.
■ Az ütközést heten élték túl.
■ 7 holttestet még a tragédia napján megtaláltak Budapesten, 21 embert eltűntként kezdtek keresni.
■ 06. 03-án, hétfőn Hartánál és a roncsnál bukkantak 1-1 holttestre.
■ 06. 04-én, kedden, Kulcsnál, Adonynál és a hajóroncsnál találtak áldozatokat.
■ 06. 05-én, szerdán a hajóroncsból egy ember holttestét emelték ki, egy másik holttestet a víz felszínén találtak meg. Egy halottat a Duna Fejér megyei szakaszán, Ercsinél, egy újabbat pedig éjfél előtt a Szabadság hídnál találtak.
■ 06. 06-án, csütörtökön Érdnél került elő egy holttest, majd egy a Rákóczi hídnál, egy harmadik pedig a Szabadság hídnál, a Bálnánál. Utóbbi holttest az egyik magyar matrózé.
■ 06.08-án, szombaton Százhalombattánál találtak egy női holttestet. Másnap megerősítették, hogy ő is a hableány dél-koreai utasa volt.
■ A balesetet tehát hét ember túlélte, 28 eltűnt személyből eddig 20 holttest került elő. 8 embert még keresnek, ebből egyik a hajó magyar kapitánya.

(Nyitókép: A Clark Ádám úszódaru elfoglalja helyét a hídnál. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!