2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
BMW-gyár: jelentős változások az újvárosi településrendezési tervbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-06-11 06:20:49
Címkék: Bihari hírek
Módosította a településrendezési terv keleti gazdasági zóna fejlesztésével, valamint új, intenzív városközponti terület kialakításával összefüggő részét a balmazújvárosi képviselő-testület.

 

Erre azért volt szükség, mert a BMW-gyár Debrecenbe, Balmazújváros délkeleti határának közvetlen szomszédságába településével új helyzet állt elő. Az újvárosi településrendezési eszközök a város nyugati és keleti szélén jelölnek ki gazdaságfejlesztésre alkalmas területeket. A város keleti oldalán a jelenleginél nagyobb arányú gazdasági övezet kijelölésére van igény. Növelni kell az ipari területek fejlesztésére szánt terület nagyságát, ki kell építeni a gazdasági területet kiszolgáló közlekedési utat, amelynek jó kapcsolatot kell biztosítani az M35-ös autópálya irányába, illetve a Tiszafüred-Debrecen vasútvonalon átvezetve, keleti irányba, a 33-as főút irányába, a tervezett BMW-gyár felé.
Aluljárón vezetik át

A Megyei Területrendzési Terv (TrT) Balmazújvárost északon körülvevő külső út kiépítését javasolja, összekapcsolva a Tiszacsegei utat a Böszörményi úttal és a Debreceni úttal. A hatályos településrendezési terv ezt az utat közvetlenül a belterület szélén tervezi kialakítani, míg a megyei TrT, egy belterülettől kicsit távolabbi út kijelölését tartalmazza. A belterület keleti oldalán lehetőség van az új elkerülő utat a megyei TrT javaslatához közelítve kijjebb helyezni, és ezáltal újabb területekkel kiegészíteni az ipari területeket.

Az új ipari övezet gépjárművel történő megközelítésénél fontos szempont, hogy ne a lakóterületeken keresztül, a belterületet terhelve történjen. Déli irányból, a Debreceni útról, lakóterületen kívül javasolt a közlekedési kapcsolat kialakítása, a Tiszafüred-Debrecen vasútvonal alatt, aluljáróval átvezető út kiépítésével.
A tervezett közúti csomópont Balmazújváros keleti szélén lévő legkülső lakóépületétől mintegy 170 méter távolságra épülne ki.

A csomópont kiépítésekor a Debreceni út északi oldalán lévő kerékpárút átvezetését is meg kell oldani. Északi irányba a Böszörményi úthoz történő közvetlen csatlakozás egyben az M35-ös autópályához való gyors kapcsolódás lehetőségét jelenti.
Nagyobb ipari terület

A hatályos településrendezési terv a belterület délkeleti szélén számol egy jelentősebb ipari gazdasági terület kiépülésével, amelyhez a közműhálózat fejlesztésé is hozzátartozik. A rendezési terv módosításával jelentősebb nagyságú ipari területet jelölnek ki, így a korábban tervezettnél nagyobb kapacitású közműellátást kell biztosítani. Ehhez a szükséges csatlakozási pontok biztosítottak, kiépültek.

Új, intenzív városközponti terület kialakítása a cél, a Veres Péter út-Csegei út- Tiszafüred-Debrecen vasútvonal-Soós Imre utca által határolt területen. Emiatt is módosítani kellett a rendezési tervet. A terület fejlesztésénél fontos elvárás, hogy a strandfürdő vizét is elvezető vízfolyás és környezete, a terület értékét növelő, parkosított területként legyen kialakítva, mellette gyalogos és kerékpáros út létesüljön.

KZS

 

Borítókép: a balmazújvárosi városháza

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!