2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Alacsonyan száll hazánk fölött a hamuForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-22 07:57:23
Egyre alacsonyabbra száll a vulkáni hamu Magyarország felett. Ez jó a repülõgépeknek, az embereknek viszont kevésbé. Ha ugyanis a hamu keveredik a csapadékkal, akkor az savas esõ formájában a földre hull, ...

és így a talajszinten is megnõ a porkoncentráció, ami káros az egészségre. A szakemberek szerint azonban a következõ napokban erre még nem kell számítani. Közben egyre több légitársaság dönt úgy, hogy fokozott ellenõrzések mellett útnak indítja járatait. A Hungarocontrol szerint hétvégére helyreállhat a rend a légiforgalomban.

A gép alját, a kerekeket és a hajtómûvet is ellenõrzik a pilóták minden leszállás után. Hamu nyomok után kutatnak, és ha találnak, nem száll fel újra a gép. Ez a szabály most a legtöbb légitársaságnál, miután Európa kevésbé szennyezett országaiban õk dönthetnek arról, hogy felszállnak, vagy sem.

„Van egy másik intézkedés is, ami kimondottan a repülésre vonatkozik, hogy a repülõgépek természetesen megintcsak az összes szabály betartása mellett, de próbáljanak minél hamarabb felemelkedni és süllyedni, hogy minél kevesebb idõt töltsenek a potenciálisan szennyezett zónában” – mondta Kázmér Natasa, a WizzAir szóvivõje.

A potenciálisan szennyezett zóna ugyanis most már fele olyan magasan van, mint a hétvégén.

Egy légszennyezettség mérõ állomás Budapest belvárosában a normál értékeket mutatja, de a hétvégén a szokásos szennyezés többszörösét mutatta. A Környezet-egészségügyi Intézet szerint ezt nem a vulkáni hamu okozta, de azt elismerték, hogyha a mostaninál alacsonyabb szintre száll a hamu, akkor annak egészségkárosító hatása is lehet.

„Elképzelhetõ, hogy 1500-2000 méter közé jusson be ez a szennyezett felhõtömeg, akkor ez összekeveredhet, és ehhez még hozzájárul még egy inverz légköri helyzet, amikor is a talaj fölött elég alacsonyan kialakul egy hideg légtömeg, akkor itt megrekedhet ez a szennyezõanyag, tehát elvileg nincs kizárva az, hogy tapasztaljuk a szennyezõ anyagok koncentrációjának megnövekedését” – mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet fõorvosa.

Páldy Anna szerint idõben jelezni tudják majd, ha savas esõre kell számítani a vulkánkitörés miatt, de az elõrejelzések szerint Magyarországot a közeljövõben nem fenyegeti ez a veszély.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!