2024. április 24. Szerda, György.
 
A katonaelődökre emlékeztek BerettyóújfalubanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-06-12 06:07:14
Címkék: Bihari hírek
Derecskétől Berettyóújfaluig gyalogoltak a katonák – jókora kitérővel.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

 

Három nap alatt hetven kilométert meneteltek a katonahősökért hagyományőrzők, tartalékos katonák és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjai, emlékezve az I. és II. világháború áldozataira. A téli Doni emléktúra mintájára Fekete András százados álmodta meg a nyári emlékmenetet a katonahősökért, amelyet már másodjára teljesítettek.

 

Történelem és fegyverek

A hetven résztvevő Derecskétől Nagykerekin át Biharkeresztes érintésével egészen Berettyóújfaluig menetelt. Június 7-én, az esemény zárórendezvényét a Kálvin téri emlékműnél tartották, a résztvevőket az Ifjúsági Fúvószenekar játéka fogadta. Muraközi István polgármester beszédében felhívta a figyelmet a kezdeményezés jelentőségére, említést téve a világháborúban elesett katonákról és civilekre. A megemlékezésen megkoszorúzták a Bihari Múzeum előtti téren álló emlékművet, majd a menettel érkező hagyományőrzők rendhagyó történelem órát és fegyverbemutatót is tartottak az érdeklődő közönségnek.

A menet résztvevői voltak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola kijelölt katonái és növendékei, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt katonai állománya, a Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozatának tagjai és az I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai.

 

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Kogyilláné H. Szófia

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!