2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tavaly 15-en haltak meg nyugat-nílusi lázban MagyarországonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-06-12 06:40:45
Címkék: Bihari hírek
A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

 

A korábbinál négyszer többen, 15-en haltak meg nyugat-nílusi lázban tavaly Magyarországon. Ez derül ki a Népegészségügyi Központ adatiból, amit Weborvos.hu ismertetett.

Míg 2014-ben csupán 10-en kapták el ezt a kórt, addig tavaly 225-en. A halálos áldozatok számát tekintve is arányaiban ennél a betegségnél a legnagyobb a változás: míg 2017-ben 4-en, 2018-ban 15-en haltak bele a Nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe.

Az RTL Klub híradója által megkérdezett szakértő szerint a növekedés egyik oka, hogy tavaly későn kezdődött a szúnyogirtás.

A katasztrófavédelem szerint azonban ez nem igaz, mert már április végén elkezdték a szúnyogirtást.

 

A betegség 80 százalékában tünetmentes marad az ember. A szúnyogcsípés után 3-14 nap múlva jelentkezhetnek az első tünetek, a fertőzés jellemzően influenzaszerű tüneteket okoz: láz, fejfájás, gyengeség, izom-, ízületi fájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodás, de bőrkiütés is megjelenhet. Az emberek az esetek többségében 3 nap alatt meggyógyulnak, de súlyos esetekben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!