2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
KSH: Kevesebb lakás épült az első félévben, mint egy évvel korábbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-01 21:38:27
Címkék: Bihari hírek
Az első félévében 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapesten 8,6 százalékkal, a kisebb városokban 7,8 százalékkal kevesebb lakás épült. A megyei jogú városokban 10 százalékkal, a községekben 4,3 százalékkal több lakást vettek használatba, mint a múlt év első felében.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján épülő lakások száma Budapesten alig emelkedett, a megyei jogú városokban 3,2 százalékkal, a többi városban 5,7 százalékkal csökkent, míg a községekben 20 százalékkal nőtt.

Balogh László, az ingalan.com vezető gazdasági szakértője szerint “a friss adatokból az látszik, hogy a lakásépítések a maximumon pörögnek, a kapacitás- és munkaerőhiány nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac. Fontos azonban, hogy az lakásátadások nem egyenletesen alakulnak, minden évben az utolsó három hónapban ugrik meg a számuk és ez az idén is várhatóan így lesz.” Nyilván ez is hozzájárul ahhoz, hogy

a GKI gazdaságkutató zrt. felmérése szerint folytatódik a lakásárak ütemes emelkedése,

országos átlagban 4-5 százalékos, az új építésű lakásoknál 4-7 százalékos, a pesti belvárosban ugyanakkor akár 10 százalékos áremelkedésre is lehet számítani a következő egy évben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!