2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nyakig eladósodhatnak az egyetemistákForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-01 21:50:48
Címkék: Bihari hírek
Ha nem figyelnek, komoly hendikeppel kezdhetik a pályájukat.

 

Meghirdetése óta összesen 400 ezren kértek diákhitelt, a Diákhitel Központ több mint 341 milliárd forintot folyósított a hallgatóknak. Az igény évről évre nő, tavaly már 13 milliárd forintot vettek fel a hallgatók, a Diákhitel1-et 6 százalékkal, a Diákhitel2-t 34 százalékkal többen, mint az előző évben. A megugrás mögött vélhetőleg az albérletek árának gyors emelkedése áll.

Mindkét hitelfajta imponáló növekedése azt is mutatja, hogy egyre több az olyan diplomát szerző fiatal, akinek a családja nem rendelkezik jelentős forrásokkal. Ők komoly hendikeppel kezdik pályájukat. Mert akik súlyos törlesztési teherrel veszik kézbe már az első fizetésüket, könnyen hitelfelvételi korlátokba ütközhetnek, ha az önálló élet megkezdéséhez lakáshitelt vennének igénybe, vagy a most induló babaváró kölcsön felvételét fontolgatják. Még nehezebb lesz azoknak a helyzete, akik az október 1-jétől felvehető nyelvtanulási hitellel is élni kényszerülnek

A diákhiteleket a hallgatók átlagosan 7 évig törlesztik, a bedőlt hitelek aránya mindössze 1 százalék. Ezeket idén február óta egy év után mondják fel, akkor az MKK Magyar Követeléskezelőhöz kerülnek át. Azt, hogy mekkora állományt vettek át és hány ügyfélről van szó, üzleti és banktitokra hivatkozva nem árulják el. A 400 ezer adóssal és 341 milliárd forinttal számolva mintegy 4000 főről és 3,4 milliárd forintról lehet szó.

A magyar családvédelmi program a diákhitelre is kiterjed. Azoktól az édesanyáktól, akik 2018. január 1-je után a második gyermeküket hozták világra, az állam átvállalja az adósság 50 százalékát, a harmadik gyermek születésekor pedig a teljes tartozás jóváírása kérvényezhető. Tavaly óta összesen 1500 édesanyának csökkent felére a tartozása, 880-an pedig a teljes adósságtól megszabadultak. Ezt a kedvezményt azonban szintén csak a jobb módú, lakásproblémákkal nem küszködő édesanyák képesek igénybe venni; az egyre dráguló albérletben lakó párok aligha engedhetik meg, hogy két-három gyermeket vállaljanak.

További részletek az e heti HVG-ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!