2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jövőre elkezdhetik kitermelni a földgázt Budapest és környéke alólForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-09 07:13:20
Címkék: Bihari hírek
Több millió hordó kőolaj is lehet Dél-Budapest, valamint a környező települések alatt, húsz évre hirdetnek pályázatot az ottani kitermelésre.

 

Elindult a pályázat az Érd szénhidrogén koncessziós terület kőolaj- és földgázkutatására – írta meg a G7. A hely nevéből nem erre gondolnánk, de valójában a területbe Érden kívül beletartozik egész Dél-Budapest, Dunaharaszti, Budaörs, Etyek, és még Alcsútdoboz egy kis része is. Aki elnyeri a pályázatot, az 2020-tól húsz éven át termelheti ott az általa feltárt kőolajat és földgázt.

A földtani szolgálat honlapján meg is található a 260 oldalas dokumentum, amely bemutatja a környezetet – a G7 szerint szembeszökő, hogy az ott lakó emberek általában a termelés akadályaiként jelennek meg. Arról, hogy az olajtermelés felfuttatása hogyan befolyásolná az ingatlanárakat, az életminőséget, vagy milyen társadalmi ellenállásba ütközhet, nincs szó. A vizsgálati jelentés több helyen is leszögezi, hogy „egy város sem jelent akadályt egy-egy szénhidrogén-tározó biztonságos letermelésénél”.

Belterületen elvileg nem folytatható bányászati tevékenység. Ezt néhány fővárosi önkormányzat fel is rótta a jelentés szerint, Ferencváros és Zugló például azt írta a bányászati hivatalnak, hogy területén egyáltalán nem jöhet szóba semmiféle bányászati termelés. Az etyeki önkormányzat viszont csak különös figyelmet kért a beomlásveszélyes pincék miatt.

(Képünk illusztráció.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!