2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elhunyt Juan Antonio SamaranchForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-22 09:33:37
89 éves korában elhunyt szerdán Juan Antonio Samaranch. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnökét súlyos szívelégtelenség miatt hétfõn szállították a Quirón de Barcelona klinikára.

Samaranch 1980-tól 2001-ig irányította a NOB-ot, majd utóbb a szervezet örökös tiszteletbeli elnöke lett. Nála hosszabb ideig csak Pierre de Coubertin, a modernkori olimpiai játékok alapítója állt a testület élén, 1896 és 1925 között. Samaranch az elmúlt években már többször került kórházba, legutóbb 2009-ben, egy ájulást követõen.

Samaranch a textiliparban meggazdagodott katalán családban született 1920. július 17-én. Fiatal korában lelkes, amatõr atléta volt, és hamarosan életét teljesen a sport ügyének szentelte. 1951-ben megszervezte meg az elsõ görkorcsolya hoki-világbajnokságot (gör-hoki), amit szülõvárosában rendeztek meg, és Spanyolország nyert meg.

Aktivitása felkeltette a spanyol diktátor, Franco érdeklõdését. A Caudillo (Vezér) híve lett Samaranch, aki Francót a 20-ik század egyik legnagyobb államférfijának nevezte.

Miután üzleti diplomát szerzett Barcelonában, Samaranch rövidesen a Katalán Takarékbank elnöke, illetve Barcelona tartományi tanácsának tagja, nemsokára pedig vezetõje lett. 1967-ben a Franco kormány sportügyi miniszterévé nevezték ki, miután egy évvel korábban a NOB tagja lett. 1977-tõl 1980-ig hazája elsõ moszkvai nagyköveteként szolgált, köszönhetõen a Franco 1975-ös halálát követõ változásoknak, illetve a spanyol-szovjet kapcsolatok javulásának.

Samaranch sok egyéb funkciója mellett 1974 és 1978 között a NOB alelnökeként is tevékenykedett. Az afganisztáni invázió miatt meghirdetett amerikai bojkott ellenére az 1980-as moszkvai olimpiára spanyol sportolókat küldött, igaz, egyike volt a spanyol delegáció annak a 15 országnak, amely nem a saját nemzeti lobogójával, hanem az olimpiai zászlóval jelent meg a nyitó és záró ceremónián Moszkvában, hogy így fejezze ki tiltakozását Afganisztán miatt.

Samaranch 1980-ban lett a NOB elnöke, és a posztot még három választáson nyerte el. Samaranch felesége, Maria Teresa Salisachs-Rowe 2000 szeptemberében hunyt el. Két gyerekük van: Maria Teresa és az ifjabb Juan Antonio, akit 2001 júliusában a NOB tagjává választottak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!