2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
12 ezer forintot buktam, mert Horvátországban végig bankkártyát használtamForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-23 07:07:12
Címkék: Bihari hírek
Bankkártyával fizetni mindenhol nagyon egyszerű. Ráadásul megvan az az illúziónk, hogy a külföldi vásárlásoknak nincsen költségük, ezért biztosan jobb, mint készpénzt vinni, vagy főleg a helyszínen automatából felvenni. Egy véletlen folytán most az egyszer kiszámoltam, hogy mi az igazság. Hát, nagyon meglepődtem.

Örök kérdés, hogy aki külföldre, például a horvát tengerpartra utazik a nyáron, mint sok tízezer honfitársunk, az mikor jár jobban: ha kunát vagy eurót visz, esetleg ha kint vesz fel, vagy ha bankkártyát használ. A legtöbben kapásból rávágjuk, hogy a kártya az üdvözítő, és ma már megmosolyogjuk azt, aki jó előre számolgat és kivisz egy rakás kunát. Hiszen mindenhol lehet kártyával fizetni, és a kártyás fizetésnek nincs költsége – tartja egy mondás, vagyis inkább tartja magát egy tévhit.

 

Szinte mindent kártyával

A mi négytagú családunk az idén a Rab-szigeten tölthetett el egy remek hetet. Minimális készpénzt vittünk (a parkolás, a strandon elfogyasztott pizza esetében volt rá példa, hogy valóban nem lehetett volna kártyával fizetni), de amúgy szinte mindent bankkártyával fizettünk, az autópályadíjakat, a kompot, az étkezéseket, bevásárlásokat és a szállást is.

 

Fotó: Shutterstock

Gazdasági újságíróként természetesen értenem kéne hozzá, de valójában soha nem szoktam számolgatni, hogy pontosan mit vont le a bank, hogyan váltott. Most azonban egy véletlen folytán utánaszámoltam, és nagyon meglepődtem.

Történt ugyanis, hogy amikor hazaérkeztünk, egy teljesen kerek összeg maradt a számlámon, így amikor a következő vásárlásnál nem az elköltött 6 ezer forinttal, hanem 15 ezer forinttal apadt az egyenlegem, egyszer véletlenül feltűnt, hogy valamit nem értek.

 

Meglepett a banki árfolyam

Hívtam a bankom call centerét, és a készséges kolléga hamar megfejtette, hogy az történt, hogy csak a hazaérkezésem után könyvelte le a bank a legnagyobb tételt, vagyis a szállást, és mivel a tájékoztató jellegű sms után romlott az árfolyam, a könyvelésnél végül 9 ezer forinttal többet vont le a bank.

Ezt természetesen el is fogadtam, van olyan, hogy az ember ellen dolgozik az árfolyammozgás, de ha már ennyit foglalkoztam az üggyel, megnéztem a használt kurzust, és azért az meglepett, hogy

a bank 45,77 forintos kunaárfolyammal könyvelt, amikor az MNB középárfolyama ekkor 44,34 forint volt, de még a pénzváltók közül többnél is lehetett 44,7 forint alatt is kunát vásárolni.

Kinyitottam hát a számlatörténetemet, és egyenként bepötyögtem a vásárlásaim kunaértékét és a levont forintokat.

 

A végeredmény sokkoló

A végeredmény aztán tényleg meglepett, az elvileg olcsó vásárlás minden esetben legalább egy forinttal drágább kunával történt, mint ahogy a pénzváltónál készpénzt tudtam volna vásárolni. Készpénz esetében ráadásul az utólagos árfolyamkockázat sem merült volna fel (ez persze akár segíthetett is volna engem).
A banki elszámolásból az is látszott, hogy a rendszer a kunát előbb dollárra váltja, majd a dollárt az aktuális dollárárfolyamon forintra.

Akkor ennyiből megállapítható, hogy jobb a készpénz, mint a kártya? Ez ennyire talán nem egyszerű. Természetesen a nagyobb összegű készpénz cipelése kockázat, a magyar forint felvételének is van költsége, és a matek csak akkor billen ennyire erősen a cash javára, ha az utazó valóban veszi a fáradságot, és például a Valutacentrum.hu listáján megkeresi a legjobban váltó pénzváltót.

De még így is sokkoló volt a végeredmény. Egy szolid apartmannal és egy négytagú család mindenfajta luxust nélkülöző kiadásaival (igaz, egy kisebb kórházi beavatkozással megspékelt költségvetéssel) számunkra 12 ezer forint veszteséget jelentett a bankkártya használata, ahhoz képest, ha az összes kint elhasznált kunát készpénzben vittük volna ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!