2020. február 19. Szerda, Zsuzsanna.
 
Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merültForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-23 08:01:04
Címkék: Bihari hírek
Minden korábbi rekordot megdöntött Brazíliában az erdőtüzek száma, s több várost, köztük Sao Paulót is elborította a füst. A sűrű ködre emlékeztető füsttengerről videó is készült.

 

A Brazil Űrkutatási Központ (INPE) közlése szerint az idén 72 843 erdőtüzet észleltek eddig, s ez 83 százalékkal több, mint 2018 hasonló időszakában volt. Az erdős területeket az űrből is figyelő INPE 2013 óta összesíti a tűzeseteket, s azóta egyetlen évben sem volt olyan súlyos a helyzet, mint most.

A kutatók szerint az utóbbi napokban közel tízezer új tűz keletkezett, s a főként az Amazonas esőerdőjében pusztító lángok okozta füst beterítette a legészakibb brazil állam, Roraima nagy részét. A helyzet Sao Paulóban is súlyos, a városban olyan sűrű a füst, hogy még áramszünetet is okozott. Helyi források szerint az erős szél a több mint kétezer kilométerre pusztító tüzek füstjét vitte el a brazil metropoliszig.

 

Több brazil államban rendkívüli állapotot hirdettek, például Manausban, valamint a Peruval határos térségekben van érvényben környezetvédelmi szükséghelyzet.

A száraz időszakban minden évben megnő a tüzek száma, de a szárazság mellett az emberi tényező is fontos szerepet játszik: a farmerek szándékosan is gyújtanak fel fás területeket, hogy azokon legelőket, illetve termőterületeket létesítsenek.

Az ország új elnöke, a januárban hivatalba lépett Jair Bolsonaro többször is hangsúlyozta, hogy meg akarja nyitni a globális klímaváltozás szempontjából sorsdöntő fontosságú Amazonas-vidéket a bányászat és a mezőgazdaság számára, s a jelek szerint a mostani válsághelyzet sem változtatta meg az álláspontját. „Korábban motorosfűrész-kapitánynak hívtak. Most én vagyok Néró, aki felgyújtja az Amazonast” – válaszolta az őt ért vádakra, s közölte, az INPE hazudik, s nem ennyire súlyos a helyzet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!