2020. február 27. Csütörtök, Edina.
 
Hogyan tehető izgalmassá az iskolai tízórai?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-08-29 06:46:54
Címkék: Bihari hírek
A szülőknek gyakran okoz fejtörést, mikor, mit csomagoljanak a gyermeknek a suliba, amit szívesen megeszik és egészséges is.

 

Vannak olyan élelmiszerek, amiket egyszerűen nem praktikus az uzsonnába rakni, és van, amit eddig kihagytunk a csomagolásból, pedig jól jöhet! A Vidék íze magazin jól alkalmazható, praktikus tippekkel igyekszik segíteni a szülőknek.

1. Óvatosan kell bánni a paradicsommal, ami „átáztathatja” a kenyeret, mire a gyerkőc megenné, így zöldségek közül inkább paprikát, retket, salátát használjunk. Ha dobozban hordja a gyerkőc a tízórait, akkor 2-3 szem koktélparadicsomot rakjunk neki a szendvics mellé.

 

2. A sajt jó választás akár szendvics közé rakunk pár szeletet, akár 2-3 darab keksz mellé, rakunk be egy kockasajtot a dobozba. Azonban kerüljük azokat a sajtokat, amelyeknek túl erős szaga van, ne attól illatozzon az osztályterem!

 

3. Az alma örök klasszikus, ha uzsonnáról van szó, de ilyen lehet még télen a mandarin is. Óvatosabban bánjunk azonban a banánnal, ami hamar megbarnul, roncsolódik a táskában. Bár szeptemberben még szezonja van, és dobozban, felkockázva elfér, óvatosan próbálkozzunk a görögdinnyével, aminek a levét, hamar magára öntheti a kicsi. Gyümölcs kiválasztásánál figyeljük a cukortartalmat is, hiszen a fehérkenyér együtt egy magasabb szénhidráttartalmú gyümölccsel, már a gyerekek szervezetének sem a legjobb.

 

4. Ha tehetjük, használjunk az uzsonnához teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut választani.

 

5. Szoktassuk rá a gyereket a kulacsra és a vízre. Ha lehet, kerüljük a cukros, bolti, kakaóstejek csomagolását.

 

6. Érdemes figyelni a heti menüt is a menzán. Persze egy ideális világban a gyerekek, mindig mindent belapátolnak a menzán, de ez nem igaz. Mindenkinek megvolt a maga mumusa. Ha azt látod, hogy szerdán a rettegett sóska kerül a tányérra, akkor inkább csomagolj neki több uzsonnát, reggel pedig beszéljétek meg, hogyan ossza be az ételeket a különböző napszakokban.

 

7. Ha mi csomagoljuk a nasit, akkor legalább az illúziónk megmarad, hogy nem költi el az összes zsebpénzét a büfében.

 

8. Készíthetünk otthon müzliszeletet, amit aztán berakhatunk a dobozba, de csinálhatunk zöldségekből mártogatós rudakat is. Érdemes gyűjteni a kisebb, formásabb lekváros üvegeket, mert ezekbe pofás házi müzlit csomagolhatunk. Az üveg aljára kerüljön egy evőkanál lekvár, aztán a natur joghurt, végül 2-3 evőkanál müzli.

 

9. Variáljuk a különböző pékárukat! Kifli, zsemle, kenyér mellett használjunk tortillát, pitát, croissant.

 

10. Csipsz? NE! Rakjon be magokat, szőlőszemeket, házilag sütött kekszet (ezeket vasárnap megsütheti, és dobozban tárolva, a héten kitart).

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!