2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Nagyot lendülhet a gazdaság öt hajdú-bihari településenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-09-07 11:54:58
Címkék: Bihari hírek
Álmosd, Báránd, Fülöp, Körösszegapáti és Monostorpályi a hajdú-bihari kedvezményezettje a kormány Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében létrehozott fejlesztési programcsomagjának.

Fotó: Kovács Péter

 

Ebben 50 kistelepülés vesz részt szerte az országból, és összesen 5 milliárd forint értékű támogatást kaphatnak – áll a kormányrendeletben, amelyből az is kiderül, hogy a munkaerőpiaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a vidék lakosságmegtartó képességének növelése céljából szükséges a gazdaságélénkítő programcsomag.

A program az önkormányzatoknak, valamint az ott működő, székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, továbbá az állami vagy helyi önkormányzati közvetlen vagy közvetett tulajdonban álló gazdasági társaságoknak nyújt a következő hónapokban támogatást. Ennek összege minimum 10 millió forint, és lehet visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő is.

Az említett falvak polgármesterei hétfőn találkoztak Pintér Sándor belügyminiszterrel, és további részleteket beszéltek meg. Eszerint még tart a pályázat feltételeinek, részleteinek kidolgozása, ez várhatóan novemberre fejeződik be.
Annyi bizonyos, hogy az önkormányzatok, illetve az öt település vállalkozói munkahelyteremtő beruházásokra pályázhatnak.

Ebbe beletartozik a közmunkaprogram rentábilisan működtethető részeinek továbbfejlesztése is. Az is kiderült, hogy a Belügyminisztérium egy sokrétű kutatás alapján választotta ki a programban résztvevő falvakat.

– Elsődleges cél, hogy a kedvezményezett településeknek az önkormányzat és a helyi vállalkozások bevonásával a kormány segítse a gazdasági felemelkedését és infrastrukturális fejlődését. Ez meghatározza, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások számára munkahelyteremtő lehetőségeket ad, illetve az önkormányzatoknak lehet egy olyan opcionális lehetőség, hogy az általuk közfoglalkoztatásban jövedelemtermelőnek tekinthető ágazatokat gyakorlatilag a piaci viszonyok közé emeljük – beszélt dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere a Belügyminisztériumban hétfőn tartott tárgyalások tartalmáról, majd települése terveiről tájékoztatott.

– Az iparterületünk továbbfejlesztésében gondolkodunk, továbbá a termelő tevékenységet folytató helyi vállalkozásoknak próbálnánk segíteni. A munkahelyteremtés az elsődleges célja a programnak.
Ne kelljen eljárni innen dolgozni, hanem helyben találjanak munkát.

Ezt segíti a Magyar Falu program, amely részben összekapcsolható a kormányprogramban résztvevő falvak támogatásával. Ez nálunk az egészségügyi, a szociális-, illetve az úthálózat fejlesztését is jelenti.

 

Fotó: Matey István


Tóth Sándor, Álmosd polgármestere arról tájékoztatott, hogy a munkahelyeket teremtő program kapcsán már hónapok óta folynak az egyeztetések. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a helyi vállalkozókkal. Szóba került, hogy jó volna, ha hűtőházra tudnának pályázni. Egy vállalkozó a boltját szeretné bővíteni. Közfoglalkoztatásban, amiből hasznuk van, az a kordonos uborkatermesztés. Szeptemberig 1,6 millió forint bevételük volt, ezt az összeget visszaforgatják a programba.

Fülöpön több elképzelés is van a fejlesztésre, de még kell egy-két hét, hogy tisztábban lássanak – válaszolta kérdésünkre Hutóczki Péter polgármester. Hozzátette, hogy mióta megjelent a hír a támogatási lehetőségről, Fülöp iránt hirtelen megnőtt az érdeklődés a vállalkozók részéről. – Olyan megoldást kell most keresnünk, amivel nem megyünk szembe a piaci szereplőkkel, a vállalkozókkal. Mi a közfoglalkoztatás továbbfejlesztésében gondolkodunk. Vállalkozásokban azok élvezhetnek előnyt, akik helyi alapanyagot helyi emberekkel dolgoztatnak fel.

– Nálunk a közfoglalkoztatásban nagyon jól mennek a helyi termékek, az apáti ízek. Erre szeretnénk egy mintaboltot, kereskedői házat létrehozni. Beszélgettünk a vállalkozókkal, vegyes a fogadtatása a támogatási lehetőségeknek. Pedig a vállalkozóknak adna egy impulzust a helyi emberek alkalmazására. Abban is lehet gondolkodni, hogy a vállalkozók Körösszegapátiban vesznek területeket, ahol raktárépületet, vagy üzemet létesíthetnének, és a Debrecenben lévő multiknak másodlagos, harmadlagos beszállítói lehetnének. Itt még vannak kétkezi munkások – beszélt települése lehetőségeiről Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármestere.

Monostorpályiban Szabó József polgármester már tárgyalt a fejlesztési lehetőségekről a helyi vállalkozókkal. – Megépítjük a tervezett ipari parkunkat, oda is jönnének vállalkozók. Ők egyébként abban gondolkodnak, hogy helyben fejlesztenek és újabb embereket vennének fel. Az önkormányzatnak vannak fóliás- vagy üvegházi növénytermesztésre alkalmas területei. Pintér Sándor belügyminiszterrel hétfőn ismertettem a tervünket, miszerint hulladékfeldolgozót, egy erőművet szeretnénk megvalósítani. Ezt követően meg tudjuk oldani a településen a távfűtést, továbbá a 15-20 hektáron az üvegházak, a fóliasátrak fűtését is. Ide összpontosulhatna a fóliás zöldség- és virágkertészet. Ide emberek kellenek. A hatvan egynéhány közmunkás mindegyikének tudnánk munkát adni az erőműben vagy a kertészetekben.

Kovács Zsolt

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!