2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Folytatódik a Debrecen-Nagyvárad kerékpáros hálózat építéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-09-07 12:02:19
Címkék: Bihari hírek
Elhelyezték a Berettyóújfalut Tépével összekötő kerékpárút alapkövét.

Fotó: Kovács Péter

 

A turizmust, a munkába járást, a szabadidő aktív eltöltését és az egészséget is szolgálja majd az a kerékpárút, amelynek alapkövét mások mellett Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos helyezte el pénteken Berettyóújfalu mellett. Az épülő, 8,3 kilométeres kerékpárút része a Debrecen–Nagyvárad közötti bicikliútnak, és Berettyóújfalut Tépével köti össze. A beruházás 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg, és várhatóan 2020 június 20-ára készül el.
A fő ütőér és a hajszálerek

Révész Máriusz egy évekkel ezelőtti történetet idézett fel köszöntője elején. – Mikor megkaptam az Aktív Magyarországért kormánybiztosi kinevezésem, az elsők között keresett meg Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője, hogy meg kellene építeni a Tépe és Berettyóújfalu közti kerékpárutat. Mondtam neki, hogy a kormány olyan bicikliutak létesítését támogatja, amelyek egy nagy hálózat részei. Jött a válasz, hogy ez az, mégpedig a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárúté. Eljöttem, meggyőződtem róla, hogy már elkészült a Berettyóújfalu–Nagyvárad, valamint Tépe és Debrecen közötti rész több szakasza is. Tehát Vitányi István kérése megalapozott.

 

Elhelyezték a Berettyóújfalut Tépével összekötő kerékpárút alapkövét

A kormánybiztos azzal folytatta, hogy annak az útnak az építését, amelynek az alapkövét most helyezik el, már elkezdték. Ha pedig megépül, nemcsak a turizmust szolgálja majd, hanem a munkába járást, az aktív kikapcsolódást is, és biztonságot jelent a kerékpáron közlekedőknek. Révész Máriusz kitért arra is, hogy az út akár része lehet a Bodeni-tótól induló és Erdélybe vezető Eurovelo 14-es útnak is. Hangsúlyozta, a bicikliutak kedvezőek az autósoknak is, hiszen mind többen választják kerékpáron való közlekedést, így csökkenhet az utak zsúfoltsága.

– Lego módjára rakjuk össze a Debrecen–Nagyvárad közötti kerékpárutat, és ennek az egyik darabja a Tépe és Berettyóújfalu közötti rész – ezt már Vitányi István országgyűlési képviselő mondta, hozzátéve, hogy a kormány a kivitelezés finanszírozásánál figyelembe vette azt a tényt, hogy a 2015-ös 2016-os árakon elfogadott, most épülő beruházások már nagyobb költséggel épülhetnek meg, így ennek az útnak is a bekerülési költsége 900 millióról 1,2 milliárdra emelkedett. – Jó biharinak lenni – folytatta a képviselő -, hiszen soha nem látott fejlődésen megy keresztül a térség. Az autópálya a fő ütőér, míg a kerékpárutak a hajszálerek, amelyek ugyancsak nélkülözhetetlenek.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere köszöntőjében az egészségesebb életmód elterjedését, valamint a biztonságosabb közlekedést állította a középpontba. Balogh András Tépe első embere pedig reményét fejezte ki, hogy az új kerékpárút megtelik majd tartalommal, biciklizőkkel. Ebben pedig a pedagógusoknak lesz nagy szerepük.

Kovács Zsolt

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!