2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Meghirdették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifákatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-11-04 17:12:02
Címkék: Bihari hírek
Emelkednek a hazai díjak, de európai összehasonlításban még mindig alacsonynak mondhatóak.

Magyarországon egy évtizede még a naptári év kezdetétől kellett kötelező (kgfb) biztosítást kötni. Ma már a gépjármű megvásárlásának napja a fordulónap, és ahogy cserélődik a gépjárműállomány, egyre inkább csökken azon járművek száma, amelyek január 1-i évfordulós szerződéssel rendelkeznek.

Mégis, sokan figyelik az év eleji díjakat, mert ez jó alkalom a piaci trendek felmérésére, és azért az adatok szerint még mindig minden ötödik autóst érint a január 1-jei évforduló. Az új díjakról 50 nappal az évkezdet előtt, vagyis november 11-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.
A biztosítót váltóknak legkésőbb december 1-ig kell felmondaniuk szerződésüket, majd az év végéig kell megkötniük az újat. 

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta: a magyarországi kgfb-díjak európai összehasonlításban még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak. Az itthoninál csak Romániában és Litvániában alacsonyabbak a kgfb-díjak.

Szakemberek szerint a különbség oka nem a magyar autósok kármentesebb vezetési stílusa, nem is az érdemben olcsóbb károk miatt van, hanem azért, mert Nyugat-Európában a személyi sérülésekkel járó balesetek egészségügyi számlái óriásiak tudnak lenni. Ezt természetesen a biztosítók belekalkulálják a díjmeghatározásba.

Az idén azért valamelyest fel fognak zárkózni az árak, mert az átlagosnál több baleset és a munkaerőhiány (autószerelőből és karosszériásból) miatt átlagosan mintegy 15 százalékkal emelkednek a díjak - hangzott el a műsorban. Tavaly egyébként az egy kárra jutó kárfelhasználás több mint 12 százalékkal nőtt, megközelítve az 560 ezer forintot.

Az autós biztosítások kiválasztása nem könnyű, mert nagyon sokféle kedvezmény létezhet, vagyis az integrátor oldalak is nehezen kezelik a különböző biztosítások összehasonlítását és elég pepecselős folyamat minden rubrikát kitölteni. Ugyanakkor természetesen az elérhető megtakarítás miatt a gondos tájékozódás így is megérheti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!