2020. augusztus 13. Csütörtök, Ipoly.
 
Eltűntek a Fancsikai-tavakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-11-04 17:51:45
Címkék: Bihari hírek
Évek óta bizonytalan a Debrecen környékén található erdőspusztai tavak sorsa, mostanra pedig gyakorlatilag a komplett fancsikai tórendszer eltűnt, figyelt fel az ATV riportjára a 24.hu. A tórendszer területe korábban belvizes legelő volt, ebből alakították ki 1975-ben a Fancsika-I tározót és a Fancsika-III-t is. Ahogy a haon.hu írja, ezeket időszakos belvíztározónak tervezték, amikből szárazabb időjárás esetén táplálhatják a Fancsika-II-t és a Vekeri-tavakat.

A Fancsika-II 1995-ben és 2015-ben is kiszáradt, 27 hektáros területének 70 százaléka már a 2015-ös kiszáradás után megsemmisült, közölte júliusban az Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál. Reménykeltőnek tűnt, hogy a pusztulás ellenére az elmúlt években mégis megindult az élet a tározóban, kárászok és csukák is előfordultak a vízben, néhányan pontyokat és amurokat is telepítettek a tóba. Korábban a horgászat jogi háttere sem volt megoldott, ám két évvel ezelőtt ezt is rendezték, csakhogy az aszály ismét közbe avatkozott. Idén őszre a korábban 90 hektáros Fancsika-I is megadta magát, és a Hármashegyi-tó helyzete is kritikus, írják.

A tavak kiszáradása nem váratlan esemény, vízutánpótlásuk ugyanis nem megoldott, gyakorlatilag csak a csapadékvíz tölti őket. A Debreceni Nap szerint a tavakat a Civaqua program menthetné meg, melynek célja többek között az erdőspusztai régió vízgazdálkodási jellemzőinek javítása és a Nagyerdő és más zöld területek pusztulásának megállítása. Bizakodásra aligha ad okot, hogy a Civaqua-projekt 1976 óta létezik, meg azonban nem valósult, bár az valamelyest reménykeltő lehet, hogy az azonnali.hu cikke szerint 2020 után kiemelt állami fejlesztési programként kívánják kivitelezni.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!