2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hajdú Bihari versenyzők a XII. Shinkyokushin Karate VilágbajnokságonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-12-11 18:24:43
Címkék: Bihari hírek
A Dávid testvérek a legjobb 32-ben végeztek.

Fotó: SHSZ Hungary média - Dávid Csaba

 

Az idei évben november 9-én és 10-én zajlott le Tokióban a 4 évente megrendezésre kerülő, súlycsoport nélküli Shinkyokushin Karate Világbajnokság, ahová mintegy 200 versenyző érkezett a világ minden tájáról. A verseny sajátossága, hogy a küzdelmek súlycsoportokba sorolás nélkül, férfi és női osztásban bonyolódnak. Magyarországot négy férfi, és egy női versenyző képviselhette az addigi versenyeredményeik alapján, így került a versenyzők sorába a Derecske Budo Egyesület két versenyzője Dávid András (23), és Dávid Máté (20) is, akik már többször álltak Európa bajnoki dobogón. A két berettyóújfalui fiú egyébként a Debreceni Egyetem vegyész és informatikus hallgatója.

 

A feszített menetrendet követő kétnapos világbajnokság első napján a magyarok közül András lépett először a tatamira egy igen felkészült japán versenyzővel szemben, akit egy komoly, három menetig tartó küzdelemben sikerült felőrölnie, és ezzel bejutott a legjobb 64 közzé.

Testvére, Máté, első ellenfele egy görög nehézsúlyú versenyző volt, akit mindössze 2 perc alatt egyhangú bírói döntéssel küldött az öltözőbe. De nem tudott túl sokáig örvendezni a győzelmének, hiszen a következő ellenfeléül Japán 2019-es nehézsúlyú bajnokát kapta.

 

A mindössze 20 éves Máté egy kitűnően felépített taktikát követve, mentálisan mindvégig stabilan tartotta a sokkal rutinosabb, és tapasztaltabb versenyzőt, majd végül a hosszabbításban – köszönhetően javarészt a kivételes állóképességének – teljesen elbizonytalanította ellenfelét, így egyhangú bírói döntéssel, a nap meglepetéseként jutott be a legjobb 32 versenyző közé. Az első nap izgalmai azonban még nem értek véget, Andrásért izgulhatott tovább a kicsi, de annál lelkesebb magyar szurkolótábor. Az ő következő ellenfele egy svájci versenyző volt, akit meggyőző fölénnyel búcsúztatott, így a testvérpár az első nap végén már a világ legjobb 32-je között várta a másnapot.

 

A második versenynap nehezebben indult a fiúknak, hiszen nem csak az ellenfelekkel, hanem az előző napon összeszedett sérüléseikkel és zúzódásokkal is meg kellett küzdeniük. Máté a többszörös litván nehézsúlyú Európa bajnokkal került szembe, aki a hosszabbításban érvényesíteni tudta jóval nagyobb rutinját és az erősebb fizikumát, így a magyar versenyző számára véget ért a verseny. András a hazaiak középsúlyú favoritját kapta, aki rendkívül nagy iramot diktálva kezdte a mérkőzést, amelyet a végéig tartani is tudott, így a bírók a japán versenyzőt juttatták a legjobb 16 közzé.

 

Edzőik – Shihan Pápai Zoltán, és Sensei Pápai Gábor – szerint Máté és András teljesítménye nagyon figyelemreméltó volt ezen a világbajnokságon, és további nagy reményekre jogosít, hiszen a fiúk még nagyon fiatal versenyzőnek számítanak a nemzetközi mezőnyben. A tanulságok levonása után, a fiúk még motiváltabbak, és a jövőben a tőlük megszokott maximalizmussal és alázatossággal edzenek tovább.

 

Az edzők és a versenyzők ezúton is szeretnének köszönetet mondani támogatóiknak, edzőtársaiknak és szurkolóiknak.

A Világbajnokságot követően a klub vezetője, Shihan Pápai Zoltán kétnapos szemináriumon vett részt, ahol sikerrel teljesítette a Shinkyokushin világszervezet vezetője; Shihan Kenji Midori előtt az 5. Dan követelményeit.

 

A Derecske Budo SE életében ezen Japán út igazán sikeresnek mondható, s ez nagyban motiválja és előrelendíti a lelkes karate klub tagjait, akik hamarosan új helyszínen, saját dojóban folytatják munkájukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!