2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Üzemeltetõt vált a repülõtérForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-11-07 08:20:10
Debrecen -Az évi 45 ezres utas- és pár száz tonnás cargoforgalom bevétele nem fedezi a repülõtér üzemeltetési költségét, ami idén 450 millió forint. Ezért döntött az önkormányzat a létesítmény hasznosításáról, illetve ingatlanjai egy részén.

A nyertesnek legalább a jelenlegi színvonalon kell üzemeltetnie a repülõteret, amit 75 évre bérel.
A 140 hektárnyi ipari terület 4 milliárd 410 millió forintért cserél gazdát, ami 3129 forint négyzetméterenkénti árat jelent. Kósa Lajos megjegyezte, ez több mint, mint amennyiért a vagyonkezelõ holding korábban területeket vásárolt a közelben.

Emellett a vevõ 700 millió forintért megveszi a Debrecen Airport Kft.-t, és az összes vételárat négy év alatt, ütemezve egyenlíti ki.

A kockázati tõkebefektetéssel ipari ingatlanfejlesztésre szakosodott, Xanga Holding Kft. ügyvezetõje, Herdon István bejelentette, évi 250-300 ezres utasforgalmat akarnak elérni, és 8-10 ezer új munkahelyet teremtenek.
Ahhoz, hogy az önkormányzatot semmiképpen ne érje kár, ütemezve adja el a Xanga kft.-nek a területeket - ismertette a részleteket Kósa Lajos.

Elõször 1,8 milliárd forintért 53 hektárt ad át a vevõnek, ám ha az nem fizet két hónapon belül, visszaveszi az önkormányzat.

A szerzõdés arra is garanciát ad , hogy a megvásárolt területen fejlesztéseket hajtson végre a vevõ, különben elveszti a közmûkíépítésre fordított pénzét is.

A Xanga Kft. ügyvezetõje, Herdon István ismertette terveiket.

A 140 hektáros területbõl 40-et a megnövelendõ utasforgalom igényei szerint fognak fejleszteni, 50-et pedig egy intermodális logisztikai központ kiépítésére, illetve a repüléshez, szállításhoz kapcsolódó ipari üzemek betelepítésére szánnak. A maradék 50 hektáron kereskedelmi létesítményeket, irodákat és technológiai parkot hoznak létre.

Mi mennyi?
Egymilliárd forintos támogatással együtt eddig 3,2 milliárdot költött az önkormányzat a reptérre. Emellett a vagyonkezelõ holding is fejlesztett a létesítményben, így összesen 4,7 milliárd forintot fordított a város a légikikötõre.

Az egymilliós támogatást levonva is nyereséges az üzlet, ráadásul az eddigi fejlesztések jobbára nem az eladott terüleket érintették - a DV Zrt. általános igazgatója, Mészáros József szerint.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!