2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A kezelések után lábra állt Zente, az SMA-s kisfiúForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-01-28 06:38:21
Címkék: Bihari hírek
Tovább javul az állapota annak a 22 hónapos kisfiúnak, akit az egész ország SMA-s Zente néven ismert meg, és még tavaly kapott egy különleges, 700 millió forintba kerülő kezelést azután, hogy a fél ország összefogott, hogy össze tudja gyűjteni a kezeléshez szükséges pénzt a családja.

Zente családja most arról posztolt a Facebookon, hogy a kisfiú a napokban lábra tudott állni.

„Fontos tudni, hogy nem egyedül állt fel, mint látszik is, és ettől még nem fog holnap szaladni, de ez akkor is egy csoda dolog! A génterápia miatt többször elhalasztott olasz utunkra március közepén kerül sor. Végre lesz egy állítója, amiben passzívan ugyan, de álldogálhat, mert mostanában napi többször kéri, hogy hozzam álló helyzetbe. Nagyon élvezi” – írta a Facebookon a család.

 

Zente gerinceredetű izomsorvadásban (SMA) szenved, amit egy hibás gén idéz elő. Az SMA-s betegek szervezete nem tud olyan fehérjét termelni, amely védi az izomsejteket, így az izomzat fokozatosan épül le. A betegséget egy Zolgensma nevű készítménnyel lehet kezelni, amit ha a beteg gyermekek még 2 éves koruk előtt megkapnak, jó esélyeik vannak a felépülésre. Egy másik, SMA kezelésére szolgáló Spinraza nevű készítményt pedig november óta már minden 18 év alatti beteg megkaphat.

(Blikk)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!