2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újfaluban egy nemzetben tudnak gondolkodni Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2020-01-28 06:54:28
Címkék: Bihari hírek
A Berettyó-parti város immár két évtizede együtt ünnepli a magyar kultúra napját Nagyváraddal.

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

 

Bánházi Gyöngyi margittai festőművész kiállításának megnyitójával kezdődött január 21-én a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat második napja Berettyóújfaluban. A kiállítást Gavrucza Tibor, ny. református esperes-lelkipásztor nyitotta meg. Az esemény hangulatát Petru Dalma előadóművész éneke alapozta meg a Mozi Galériában. Az ünnepségsorozat a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Képgalériájában folytatódott, ahol Magyar Zita fazekas népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, „Az agyag és én” című kiállítását Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

 

Megtelt a színházterem


A magyar kultúra ünnepének berettyóújfalui gálaestjét huszadik alkalommal is telt házas közönség fogadta. Elsőként Biró Rozália köszöntötte az ünneplőket. Az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, büszkék lehetünk nemzetünk kultúrájára, amely igen sokat adott Európának. Úgy szólt: „Csak rajtunk áll, hogy mennyire tudunk egy nemzetben gondolkodni. Csak rajtunk áll, hogy a hétköznapokban mennyire tudjuk megbecsülni azt, amit nagyjaink örökül hagytak ránk.”

 

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

 

Demian Zsolt, az RMDSZ Margitta-körzeti szervezetének elnöke az ünnep kapcsán úgy fogalmazott, az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

 

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere beszédét a 2020-as év kerek évfordulóinak kiemelésével kezdte: „100 évvel ezelőtt Európa hatalmasai úgy döntöttek, hogy mi, akik évezredes hagyományok szerint egy nemzethez, egy országhoz tartoztunk, és ugyanabban a vármegyében éltünk, egyik napról a másikra egy új országhatár két különböző oldalán találjuk magunkat. Sok nehézség, lemondás és veszteség után azonban három évtizeddel ezelőtt megdőltek a kelet-európai elnyomó rendszerek. Mi akkor bíztunk az európai népek új integráció­jában, amitől a természetes viszonyok újrarendeződését vártuk. Három évtizeddel ezelőtt nagy lehetőséget jelentett az önrendelkezés, az önkormányzatiság visszanyerése. Mi is újra egymásra találhattunk, a határ két oldalán.” Muraközi István emlékeztetett, immár huszadik alkalommal ünnepeljük együtt Biharország egészében a Himnusz születésnapját, ezzel az egyetemes magyar kultúrát. Berettyóújfalu Nagyvárad magyar közösségével, öt éve pedig Debrecennel és Margittával kiegészülve. Berettyóújfalu és Margitta, a két Berettyó-parti város között pedig tizenöt éve köttetett meg a hivatalos testvérvárosi kapcsolat. A magyar kultúra ünnepének berettyóújfalui gálaestje az Erdély Gábor-emlékév és a Trianon-emlékév hivatalos megnyitása is volt.

 

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

 

A gálaesten adták át az Erdélyi Gábor-díjat is. A kitüntetés három évente annak a Berettyóújfaluban élő és alkotó személynek, illetve működő csoportnak adományozható, aki, illetve amely tevékenységével a város kulturális életét gazdagította, vagy a közművelődés területén szolgálta, szolgálja az itt élőket. A berettyóújfalui pedagógusról elnevezett díjat Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője kapta. A gálaest kulturális műsorokkal folytatódott: Kokas Erzsébet népdalénekes és Kokas Károly tangóharmonikás népdalaival, a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekar klasszikusaival, a Debreceni Egyetem Monteverdi Kórusa, kórus­énekkel szórakoztatta a magyar kultúrát ünneplő közönséget a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színháztermében.

 

Kogyilláné H. Szófia

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!