2020. április 2. Csütörtök, Áron.
 
Nagyon vigyázzon, csalók ígérnek adóvisszatérítéstForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2020-01-28 07:18:01
Címkék: Bihari hírek
Újra csalók próbálkoznak adathalászattal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében. Figyeljen oda, hogy ne legyen áldozat!

Megtévesztő emailekkel próbálkoznak csalók a NAV nevében, akik a tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítés ígéretével környékeznek meg felhasználókat, értesült az Origo.
A levél megtévesztő lehet, mert már számos jel alapján hamar egyértelműsíthető, hogy csalásról van szó, ránézésre hitelesnek tűnhet.

Szerkesztetten, és a hatóság emblémáját - illetéktelenül - felhasználva küldik azt ki rosszindulatú próbálkozók:

 

Ilyen emailekkel próbálkoznak a csalókForrás: Origo

Mindazonáltal számos jelből hamar észrevehető, hogy visszaélnek a hatóság nevével:
Az első és legfontosabb, hogy tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítésről a NAV bizonyosan nem küld értesítést a bevallási időszak lezárta előtt, ami még jóval odébb van.
A levél szövegezésén belül árulkodó annak magyartalan megfogalmazása, a hosszú ékezetek használata.
Árulkodó lehet a feladó email címe: ez ugyan egyes elemeiben, sőt, struktúrájában is idézheti a hatóság email címét, ám egészen hamar észlelhető, hogy nem valós, kormányzati email címről érkezett a küldemény.
Intő jel lehet az is, hogy a levélben esetleg oda nem illő maradványok találhatók, például címek, logók vagy más elemek, melyek hamar egyértelművé teszik, hogy csalási kísérletről van szó.

Mit lehet a levéllel tenni?

A legbiztosabb az, ha azt azonnal törli a felhasználó, még a fiókjának szemeteséből is.  Az abban elhelyezett hivatkozásra semmilyen körülmények között nem érdemes kattintani, illetve ha már így történt, a megnyíló oldalakon semmilyen adatot nem szabad megadni.

 

Azok minden valószínűség szerint olyanok birtokába jutnak az oldalakról, akik visszaélnének az adatokkal, melyeket az adó-visszatérítés reményében adnak meg a felszolgálók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!