2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Komoly zöldségdrágulás jöhetForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2020-01-29 06:21:12
Címkék: Bihari hírek
Az Európa éléskamrájaként emlegetett Almeríában komoly károkat okozott a múlt heti vihar. Akár 50 százalékos drágulás is jöhet a boltokban.

 

A múlt heti spanyolországi viharok miatt várhatóan komoly áremelkedés jöhet a zöldségpiacon, mert komoly károk keletkeztek a mezőgazdaságban – írja az mfor.hu. A Gloria névre keresztelt viharnak 13 halálos áldozata volt, többen eltűntek. A kertészeti központnak számító Almeríában ezer hektáron sérültek, illetve semmisültek meg fóliasátrak és üvegházak.

Az infrastruktúra mellett a termés is tönkrement, egyes területeken 50, sőt 75 százaléka elpusztult a zöldségeknek. A megmaradt növényeket ráadásul több veszély is fenyegeti, a hirtelen lezúdult csapadék miatt például felüthetik a fejüket gombás megbetegedések is.

Almeríát Európa éléskamrájaként szokás számontartani, és a kora tavaszi időszakban az EU-n belül jelentős mennyiségű salátát, uborkát, cukkinit, koktélparadicsomot és padlizsánt szállítanak az áruházláncokba. A kieső termés már jelentkezik a felvásárlási árakban és több terméknél 25-50 százalékos áremelkedés várható.

A drágulás attól is függ, hogy a marokkói termelők tudják-e pótolni a kieső mennyiséget, de egyes EU-s országokban bizalmatlanok az onnan érkező zöldségek minőségével kapcsolatban, mert az ott alkalmazott vegyszerhasználat nem feltétlenül felel meg az uniós előírásoknak, ez pedig akár élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvethet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!