2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
90 milliós bírság a Deutsche BanknakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-22 14:31:34
90 millió forint bírságot szabott ki és az eljárási költségek megfizetésére kötelezte a Deutsche Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelet megállapította, hogy a bank 2007-tõl nagy számban értékesített magyar banki partnereknek az euró-forint, a svájci frank-forint és a dollár-forint árfolyamváltozáshoz kötött termékeket. A pozíciók a Deutsche Bank számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt.

A PSZÁF megállapította azt is, hogy a Deutsche Bank AG London 2008. október 15-i ügyletkötéseivel jelentõs forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben swap pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél - tájékoztatta a felügyelet csütörtökön a Független Hírügynökséget.

A bank szerint a deviza swap ügyletek ellenében fedezeti ügyleteket kötött, ahol a swap ügyleteken keletkezõ nyereséget lényegében kiegyenlíti a fedezeti ügyletek vesztesége. A 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott a pénzintézet, hogy azok végrehajtásához méltányolható érdeke fûzõdött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza.

A PSZÁF nem fogadta el a bank érvelését. A felügyelet szerint az ügyletekbõl eredõ kockázatok kezelése nem indokolt akkora volumenû forinteladást 2008. október 15-én, mint amit aznap a bank bonyolított. Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy az ügyletkötésre a magyar pénz- és tõkepiac számára különösen érzékeny idõszakban került sor. Enyhítõ körülményként értékelték viszont, hogy a bank az eljárásban végig együttmûködött és a forinteladások kapcsán nem szerzett vagyoni elõnyt.

A PSZÁF határozata harminc napon belül a Fõvárosi Bíróságnál megtámadható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!